Fond PIO i prethodnu godinu završio sa suficitom

Autor:

Vesti

01.05.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 2023. godini nastavili smo trend suficita, koji ostvarujemo od 2021, a rekordni suficit je bio 2022. godine, rekao je Ognjenović.

Fond PIO i prethodnu godinu završio sa suficitom

Foto: Fond PIO

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje usvajio je Završni račun Fonda za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine. Ukupni prihodi i primanja Fonda od prodaje nefinansijske imovine u 2023. godini ostvareni u iznosu od 934,26 milijardi dinara, a ukupni rashodi i izdaci Fonda za nefinansijsku imovinu u navedenom periodu iznose 932,18 milijardi dinara. Ukupan budžetski rezultat komentariše Relja Ognjenović, direktor Republičkog fonda PIO:

- U 2023. godini nastavili smo trend suficita, koji ostvarujemo od 2021, a  rekordni suficit je bio 2022. godine. Veoma je važno da su u 2023. godini sve planirane aktivnosti Fonda ostvarene uz rashode u okvirima plana. Isplata prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vršena je redovno, a penzije i naknade korisnika od isplate za januar i za oktobar 2023. godine ukupno su uvećane su za 18,3 odsto. U novembru 2023. svim korisnicima smo isplatili novčanu pomoć u visini od 20.000 dinara. Uz bolju naplatu doprinosa sve obaveze su uspešno realizovane i godinu smo završili sa suficitom. Ovo je još jedan pokazatelj kako stabilne fiskalne politike, tako i načina na koji se država ophodi prema našim korisnicima, s obzirom na to da od prošle godine imamo i usklađivanje penzija prema neto zaradama, što je po korisnike najpovoljnija opcija – rezimira direktor Ognjenović.

Učešće prihoda od doprinosa u strukturi finansiranja Fonda u 2023. iznosilo je 79 odsto, a transferi iz republičkog budžeta činili su 19,9 procenata. Prihodi od doprinos za PIO i tokom prethodne godine naplaćeni su daleko iznad planiranog – 31,6 milijardi dinara više od planiranog, iako je od 1. januara 2023. godine smanjena stopa doprinosa za PIO na teret poslodavca sa 25 na 24 odsto. 

- Prvobitnim planom predviđeno je da učešće transfera u finansiranju Fonda bude 20,6 odsto, a nakon dva rebalansa, zbog vanrednog povećanja penzija i zbog isplate pomoći, poslovnu godinu smo završili sa 19,9 odsto učešća transfera u prihodima Fonda. Ako bismo idvojili čiste dotacije, kao nedostajuća sredstva za isplatu penzija, transferi iz budžeta u 2023. godini bi iznosili 13,5 procenata. Prethodna godina je dala takve rezultate da smo i u 2024. ponovo mogli da primenimo najpovoljniju formulu po naše korisnike, a to je usklađivanje penzija u skladu sa promenom neto zarada i nadamo se da će se taj trend i održati. Na osnovu pokazatelja o naplaćenim doprinosima za period januar-april 2024. godine, imamo razloga za optimizam, jer su rezultati bolji i od planiranih za 8,8 milijardi ili za 3,5 odsto i od uporednog perioda u prethodnoj godini za 32,5 milijardi dinra, odnosno za 14,1 odsto – pojasnio je direktor Ognjenović. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading