ISKUSTVA ZAPOSLENIH U KOMPANIJI MEI TA U SRBIJI

Autor:

Vesti

09.07.2024

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki zaposleni i svaki parametar procesa su jednako važni da bismo uspeli da obezbedimo visok kvalitet MTE proizvoda i isporuku na vreme, što je veoma važno za naše kupce.

ISKUSTVA ZAPOSLENIH U KOMPANIJI MEI TA U SRBIJI

Foto: Privatna arhiva

Rad u inostranim kompanijama u Srbiji omogućava različite benefite, kako u vidu profesionalnog usavršavanja, multikulturalne razmene, tako i priliku za učenje stranih jezika. Kako izgleda raditi u jednoj od takvih kompanija iz automobilske industrije – MEI TA EUROPE (MTE), koja je u našoj zemlji od 2017. godine, razgovarali smo sa Miladinom Dackovićem, koji radi na poziciji Rukovodilac odeljenja za proizvodnju livenih proizvoda, kao i Nikolom Anovićem, zaposlenom na poziciji Rukovodilac odeljenja mašinske obrade. Miladin i Nikola preneli su nam svoja iskustva rada u MEI TI od početka rada kompanije na našem tržištu.

Kako je tekao Vaš karijerni put i šta biste istakli kao ključnu prednost razvoja mladih talenata u kompaniji Mei Ta?

Miladin: Kao mašinski inženjer, svoju karijeru u Mei Ti započeo sam pre punih osam godina na poziciji IBR tehničara (ispitivanje bez razaranja), kada nas je bilo svega 30 zaposlenih u Srbiji. U tom periodu imao sam priliku kretanja karijernog razvoja kako horizontalno, tako i vertikalno, najpre kroz odeljenje kontrole kvaliteta, a kasnije i kroz odeljenje proizvodnje, gde i danas radim na poziciji Menadžera proizvodnje Livnice.

Na osnovu svog iskustva, ali i iskustva mnogih drugih kolega koji su danas na vodećim ulogama i u drugim velikim fabrikama u Srbiji mogu da kažem da je najveća prednost razvoja talenata u MTE u poverenju koje je kompanija davala onima koji su bili na samom početku karijere. Ključno je prepoznati talente, a onda i investirati u njihovu edukaciju i pružiti im priliku da, kroz preuzimanje sve izazovnijih zadataka, dalje razvijaju svoj potencijal. Takvo iskustvo je od ogromnog značaja, naročito imajući u vidu internacionalno korporativno okruženje i u sistem koji je veoma razvijen i prati tehnološke trendove. Samim tim, uvek ostaje prostora za dalje učenje i razvoj, kako se i sam sistem razvija.

Nikola: U kompaniji Mei Ta Europe sam zaposlen od 2016. godine. Tada, bez ikakvog iskustva u autoindustriji odlazim na 3 meseca u fabriku u Kinu na obuku. Po povratku sa obuke sam učestvovao u izradi procedura i radnih instrukcija jer se sistem tek uspostavljao. Kada su stigle prve mašine i postavljene prve proizvodne linije, radio sam kao CNC operater u proizvodnji. Smatram da je zaista bitno za uspešan razvoj karijere da se krene od samog starta kako bi se sam proces što bolje upoznao.

Ubrzo, već nakon nekoliko meseci, prešao sam u odeljenje Kontrole kvaliteta u pogonu mašinske obrade, gde sam unapređen u Vođu tima. Kako se odeljenje razvijalo i raslo od početnih četiri zaposlena do 120, tako je i moja karijera išla uzlaznom putanjom. Najpre sam unapređen u Vođu smene, pa u Vođu sektora, a zatim u zamenika Menadžera. Dobra stvar je što sam na karijernom putu uvek imao podršku kolega iz Kine koji su nas usmeravali. Nakon pet godina u Odeljenju Kontrole kvaliteta preuzeo sam Odeljenje Mašinske obrade sa preko 900 zaposlenih na poziciji Menadžera proizvodnje. Nova pozicija je u startu bila dosta izazovna i zahtevna. Srećom, prethodno iskustvo u sektoru kvaliteta mi je dosta pomoglo u smislu sagledavanja procesa iz više različitih uglova.   

Kako izgleda rad u Vašem proizvodnom pogonu, koji su najvažniji aspekti za uspešnu proizvodnju? U kojoj meri je dobra organizacija posla i timski rad od značaja za rad u proizvodnom pogonu kakav je Vaš? 

Miladin: S obzirom na to da iz fabrike MTE u Srbiji, izvozimo preko 2 miliona komada godišnje, reč je o visoko regulisanoj i automatizovanoj serijskoj proizvodnji koja se odvija u sve tri smene. Ceo proizvodni proces ima veliki stepen zavisnosti između faza. Svaki zaposleni i svaki parametar procesa su jednako važni da bismo uspeli da obezbedimo visok kvalitet MTE proizvoda i isporuku na vreme, što je veoma važno za naše kupce. Upravo to nas i dovodi do toga da je najvažnije da je svaki zaposleni prošao sve relevantne obuke kako vezane za procese, tako i za mašine i za bezbednost na radu, kao i  da ima visok stepen posvećenosti poslu i svest o značaju procesa koji obavlja i uticaja koji njegova aktivnost može imati na sam proizvod,  ali i na posao nekoga koje je u naredom koraku procesa.

Zbog svega ovoga, naša proizvodnja je regulisana po principu LEAN metodologije gde stalno težimo unapređivanju procesa i čak i kroz razne stimulativne nagrade podstičemo zaposlene da i sami predlažu unapređenja.

Nikola: Kod nas u pogonu osnovni posao operatera je da se odlivak obradi na CNC masini, takođe na nekim linijama taj deo posla je olakšan upotrebom najsavremenijih robota. Nakon obrade potrebno je da se proveri da li su mere u skladu sa specifikacijom koju je kupac propisao i da izmerene vrednosti evidentiraju u odgovarajuće zapise. Zatim se poluproizvod šalje na liniju za montažu malih komponenata i robotsko zavarivanje. Svi naši proizvodi moraju da budu određene čistoće i bez ostataka obrade, te se svi proizvodi na kraju šalju na pranje i sušenje, nakon čega ide vizuelni pregled proizvoda kolega iz Odeljenja kontrole kvaliteta i nakon toga krajnji proces pakovanja u ambalažu.

Veoma je bitna saradnja između odeljenja i različitih timova kako bi se proces proizvodnje odvijao što efikasnije. Takođe, bitno je napomenuti i da kompanija zapošljava ljude koji nemaju prethodno iskustvo u autoindustriji iz razloga što su sve relevantne obuke potrebne za osposobljavanje zaposlenog za rad organizovane u kompaniji ili van nje.

Rad u automobilskoj industriji često se povezuje sa zanimanjima koja su tradicionalno smatrana muškim. Ipak, u vašoj fabrici veliki broj zaposlenih čine dame. Da li modernizacija i automatizacija proizvodnih procesa doprinose većoj zastupljenosti žena u industriji?

Miladin: Kompanija MTE je u ovoj oblasti, od prvog dana, u praksi postavila pristup jednakosti među ljudima, ono što gledamo i pri zapošljavanju i pri razvoju zaposlenih jesu kompetence koje oni poseduju za obavljanje poslova za koje su angažovani. Rezultat ovoga jeste da danas skoro polovinu naših zaposlenih čine dame, i da imamo veoma širok raspon različitih starosnih grupa na svim pozicijama. Mogu da napomenem da dame i na rukovodećim pozicijama sve više postavljaju visoke standarde i veoma smo ponosni na doprinos koje one tu ostvaruju.

Naravno, veliki stepen automatizacije u našoj proizvodnji ima značajan uticaj na činjenicu da je fizički naporan posao prebačen na robote, što svakako zaposlenima čini posao lakšim.

Nikola: Radna mesta na kojima rade naši zaposleni u pogonu mašinske obrade su automatizovana i ne iziskuju veći fizički napor. Iz tog razloga imamo i veliki broj žena koje obavljaju radne zadatke bez poteškoća. nije iznenađujuće što imamo žene i na nekim liderskim pozicijama koje se odlično snalaze. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading