PUNO UGLJA IZ BOSNE I CRNE GORE! Mnogi već sad razmišljaju o kupovini ogreva!

Autor:

Vesti

10.07.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje nema velikog interesovanja, ali je sve više onih koji bi na vreme da se spreme za zimu

PUNO UGLJA IZ BOSNE I CRNE GORE! Mnogi već sad razmišljaju o kupovini ogreva!

Foto: Tanjug Tara Radovanovic, Profimedia

Tržište uglja

Ko razmišlja leti, ne mora da se smrzava zimi. Tržište ogreva trenutno je stabilno, kupovine još nisu masovne i, kako očekuju prodavci, zahuktaće se u narednih 15-20 dana.

U odnosu na prethodne dve godine, cene uglja, drveta i peleta trenutno ne variraju i koliko-toliko su prihvatljive za kupce. Tako bar tvrdi, kako piše Politika, većina Beograđana.

TRADICIONALNO

Mada se svakodnevno suočavamo s visokim temperaturama, oni koji znaju koliko brzo dođe zima, a nemaju centralno grejanje ili grejanje na gas i struju, i te kako razmišljaju o drvima, uglju ili peletu.

Mnogi Beograđani se tradicionalno upravo u julu ili avgustu odlučuju za nabavku. Cene su svakako niže nego one koje će biti kad počne grejna sezona.

Trenutno, kako kažu prodavci, nema naznaka da će doći do poskupljenja. Cene se razlikuju od stovarišta do stovarišta, ali su u odnosu na prethodne godine stabilne.

- Uglavnom imamo ugalj iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore jer naš rudnik "Soko" još ne radi. I cene se, po toni, kreću od 19.000 do 29.000 dinara. Iz Bosne nam ugalj dolazi iz Banovića, Breze, Miljevine i Đurđevika. Breza je trenutno najskuplja i košta 29.160 dinara po toni. Đurđevik je 27.600, Banovići 25.900 i Miljevina 23.600 dinara. Za sada nemamo ruski ugalj, ali ako ga budemo nabavljali njegova cena biće od 38.000 do 40.000 dinara po toni - rekao je jedan od vlasnika stovarišta ogreva u Krnjači.

Probleme napravio rat u Ukrajini

Podsetimo, pre dve godine cena peleta je eksplodirala, pre svega, zbog problema na globalnom nivou nakon ruske invazije na Ukrajinu. Tada se cena kretala od 280 do 350 evra.

Kad je reč o peletu, on je zasad 28.000 dinara po toni, dok su drva po metru kubnom bez sečenja i cepanja 8.700 dinara. Na ovom stovarištu uglavnom ima bukve, hrasta i cera. Jeftinije drvo, poput topole, čija se cena na nekim stovarištima kreće oko 3.000 dinara po kubiku, ne drže.

- Za sada nije počela masovnija prodaja ogreva. Dosta ljudi čeka da cena padne - ističe ovaj vlasnik.

Ali, nisu svugde cene drveta u skladištima veće od 8.000 dinara. U Sremčici metar bukovog drveta bez sečenja i cepanja košta 7.000 dinara, a s ostalim uslugama koje obuhvataju rezanje, cepanje i dovoženje na kućnu adresu u istom naselju i bližoj okolini iznosi 8.500 dinara.

NEMA OBLICA

Na jednom od stovarišta na Dorćolu trenutno nema drveta u oblicama, već samo isečenog bukovog na paletama. U zavisnosti od veličine palete, cene se kreću od 12.000 do 20.000 dinara.

Oni koji poznaju karakteristike drveta kažu da je za gorenje najbolje ono koje odleži najmanje od pet do šest meseci na suvom i prozračnom mestu pre nego što završi u šporetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading