RAJ ZA OČI U ZELENOM SRCU PODRINJA: U Krupnju proslavljeni dani opštine! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

20.09.2024

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovih dana se u Krupnju obeležavaju dva bitna jubileja!

RAJ ZA OČI U ZELENOM SRCU PODRINJA: U Krupnju proslavljeni dani opštine! (FOTO, VIDEO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Krupanj je danas obeležio svoj dan u svečanoj sali biblioteke "Politika". Dani opštine Krupanj se ove godine održavaju tri dana, 19., 20., i 21. septembra, a svaki dan je priređena nova manifestacija. Današnjoj svečanosti su prisustvovali mnogi gosti i zvaničnici, a organizovana je i ceremonija dodela nagrada najboljima iz ovog kraja. 

Ove godine Krupanjci obeležavaju dva bitna jubileja. Pre 80 godina, 21. septembra 1944. Krupanj je oslobođen u Drugom svetskom ratu od Nemaca, što žitelji slave kao dan oslobođenja. Ovih dana se obeležava i 110 godina od bitke na Mačkovom kamenu koja se odigrala u periodu od 19. do 22. septembra 1914.

Juče, 19. septembra je priređena svečana akademija povodom obeležavanja 110 godine od bitke na Mačkovom kamenu. Danas, 20. septembra je održana manifestacija "Dan opštine Krupanj", a sutra na platou Mačkov kamen se obeležava godišnjica bitke.

U svečanoj sali biblioteke je danas organizovan kulturno-umetnički program.

Predsednik opštine Krupanj, Mladen Stefanović, nam je približio kulturu ovog događaja, ali i samog Krupnja.

- Mi se svake godine trudimo da okupimo naše prijatelje i zemljake, naše prijatelje iz susednih opština, predstavnike ministarstava, vojske, MUP-a i svih struktura sa kojima sarađujemo cele godine. Po prvi put smo ovaj događaj proširili na tri dana i to je ove godine pokazalo lepo interesovanje. Što svedoči o tome da i mi rađevci i krupanjci, ali i naši susedi i čitava Srbija poštuje istoriju ovog kraja, ali i našu nacionalnu istoriju. Iskoristili smo priliku da povežemo dva bitna datuma za naš kraj i pokazalo se kao dobra ideja - kaže Mladen Stefanović za Republiku.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Mladen Stefanović, predsednik opštine Krupanj

Opština Krupanj ima oko 14.000 stanovnika, a samo grad Krupanj oko 4.500 hiljde žitelja.

Stefanović je naglasio da Dan opštine Krupanj oragnizuje sama opština, svečanu akademiju organizuje takođe opština, zajedno sa biliotekom "Politika", a obeležavanje godišnjice boja na Mačkovom kamenu se vrši u saradnji sa susednom opštinom Ljubovija.

Krupanj ima nekoliko značajnih kulturnih i istorijskih spomenika, kao i lokalne manifestacije koje promovišu tradiciju i običaje.

Poslednjih godina se razvijaju i turizam i druge industrijske grane. Ljudi su poznati po gostoprimstvu, a mesto je idealno za one koji vole prirodu i mirnije okruženje.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Krupanj

Prelepi predeli Podrinja privlače i veliki broj turista, Opština Krupanj svvoje potencijale zasniva na turizmu, ali i sve kapacitete usmerava ka oblasti turizma. O turističkim atrakcijama u ovom predelu Srbije je govorila Lidija Lukić, direktorka sportsko-turističke organizacije.

- Ono što preporučujemo svakom turisti je samo jezgro Krupnja, koje je nestvarno i specifično na svoj način. Samo šetalište, Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, stara apoteka i naši velelepni sportski tereni. Mi smo lideri u sportsko-rekreativnom turizmu, dolazi nam dosta sportskih ekipa i osnovnih škola dolazi na rekreativne nastave, a ono što izdvajamo, osim samog srca Krupnja, jeste i crkveni kompleks u Dobrom potoku, a tu je i naša "Kovačevića pećina" koja je pod zaštitiom države, ali i niz drugih lepota koje pruža Krupanj, ali i sama okolina - rekla je Lidija Lukić.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Lidija Lukić, direktorka sportsko-turističke oragnizacije

 

PLODOVI RAĐEVINE - "RAĐEVINA DA RAĐA, A KRUPANJ DA SVE ŠTO RAĐEVINA RAĐA BUDE KRUPNO" Matija Bećković

Ove godine po 11. put, 20. oktobra se u ovom kraju organizuje manifestacija "Plodovi Rađevine". Ova manifestacija je kulturno-turistička, ali i privredna. izlagači predstavljaju svoje proizvode iz ovog kraja, proizvode Rađevine. Ove godine se očekuje oko 150 izlagača, kao i bogat kulturno-umetnički program, ali i izložbu automobila "Fića" i takmičenje u pravljenju gulaša, a Lidija Lukić je iskoristila priliku da pozove sve zaiteresovane da dođu, posete i upoznaju samu Rađevinu.

Lidija je navela da u Krupanj dolaze turisti iz cele Srbije i Republike Srpske, ali da najčešće možemo videti turiste iz Vojvodine, a što se tiče stranaca, najzastupljeniji su Rusi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading