VRH POPLAVNOG TALASA U SRBIJU STIŽE U SREDU! Oglasio se poznati hidrolog i otkrio - NAJUGROŽENIJA SU OVA MESTA!

Autor:

Vesti

21.09.2024

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ovo je sličan talas na Dunavu kao 2013. godine".

VRH POPLAVNOG TALASA U SRBIJU STIŽE U SREDU! Oglasio se poznati hidrolog i otkrio - NAJUGROŽENIJA SU OVA MESTA!

Foto: Tanjug/Profimedia

Vodostaj Dunava brzo raste na delu toka kroz Srbiju, a najugroženija su vikend naselja kod Bezdana i Apatina. Novi Sad se takođe priprema za poplavni talas, iako se ne očekuje da će Dunav dostići granicu vanredne odbrane od poplava. Budimpešta se sprema za vrh poplavnog talasa.

Hidrolog Dejan Vladiković je za RTS izjavio da se vrh talasa na ulazu u Srbiju očekuje 25. septembra, a da će trajati od sedam do deset dana. On je naglasio da će nivo vode biti oko 60 centimetara niži u odnosu na 2013. godinu. Vrh talasa kod Bezdana se očekuje 25. septembra, dok bi Novi Sad trebao da doživi svoj vrh dva dana kasnije. U Zemunu, Beogradu i Pančevu, vrh se predviđa oko 28. septembra.

- Ovaj talas je jako sličan onome na Dunavu koji je bio 2013. godine u junu mesecu. Kod Budimpešte mi vidimo da je danas vrh talasa, to se potpuno poklapa sa podacima koje mi imamo i on je negde za 60 santimetara niži od onoga što je bilo u junu. Mi očekujemo kod Bezdana da bi on bio za 75 santimetara pri vrhu talasa niži nego što je to bilo u junu 2013. godine - rekao je Vladiković.

Dodao je da će talas trajati nešto duže, kako zbog same prirode talasa, tako i zbog topljenja snega na Alpima.

- Nećemo imati strelovit pad nakon vrha talasa, nego će to potrajati narednih sedam do deset dana. Neće prevazići granicu vanredne odbrane od poplava, što je pozitivno i što je odlična okolnost - istakao je Vladiković.

Naveo je da postoje kritična mesta u inundacionom području, ali da nadležni preduzimaju mere za sprečavanje većih posledica.

Vladiković je istakao da, zbog rada hidroelektrane na Đerdapu i ispuštanja vode, vodostaj nizvodno od Slankamena neće dostići ni granicu redovne odbrane od poplava.

Napomenuo je da je reč o izuzetno retkom događaju i da je u ovom periodu uobičajen nizak vodostaj, a da je ciklon krenuo iznad Đenove i da je zbog visoke temperature mora nastala velika količina vlage, zbog čega je uz hladan vazduh sa severa nastao ciklon.

(RTS)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading