LEPE VESTI IZ JOŠ JEDNOG SRPSKOG GRADA: Bebi-bum u Kragujevcu!

Autor:

Vesti

16.10.2024

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Statistika je pokazala da se najviše beba u Srbiji rađa tokom jesenjih meseci.

LEPE VESTI IZ JOŠ JEDNOG SRPSKOG GRADA: Bebi-bum u Kragujevcu!

Foto: RINA

 Lepe vesti stižu iz kragujevačkog porodilišta jer je u jednom danu rođeno 15 mališana.

 - Naš grad za samo jedan dan je postao bogatiji za 12 dečaka i tri devojčice. Uvek smo srećni kad nas mame u našem porodilištu obraduju s dosta mališana - kažu za Rinu u kragujevačkom porodilištu.

 Inače, statistika je pokazala da se najviše beba u Srbiji rađa tokom jesenjih meseci.

Da podsetimo, novosadsko porodilište bilo je poprište velike radosti pre tri meneca jer je na svet došlo ukupno 20 beba.

Među njima je bilo podjednako novorođenčadi, tačnije 10 devojčica i 10 dečaka, a posebno je zanimljivo što su među njima i blizanci - dečak i devojčica.

Zavod je saopštio da je u Srbiji u 2022. bilo 62.250 živorođenih beba, što je u odnosu na 2021. više za 188 ili 0,3 odsto.

Još je zanimljivije da je ovaj rast došao u trenutku kada sve zemlje u okruženju beleže pad broja živorođenih beba, prenosi Kurir.

- Zanimljivo je to da je najveći rast prvorođene dece u regionu Šumadije i zapadne Srbije, zatim region južne i istočne Srbije, Vojvodine, a na samom kraju je Beograd. Iako imamo rast novorođenih, a broj stanovnika opada, svakako da je za to delom zaslužan i veliki broj smrtnosti, pogotovo jer su pređašnje godine obeležene pandemijom. To nam je značajno smanjilo broj stanovnika u Srbiji. Sve to nekako definiše tu demografsku sliku Srbije - rekla je za Kurir TV Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Iako je u Srbiji prosečna starost 44 godine, i tako se nalazimo na vrhu Evrope, Bjelobrkova je navela da statistika novorođenih beba neće moći da popravi ovu sliku preko noći.

- Jedna godina ne može toliko uticati, ali nam može dati određene smernice kako bismo znali kako dalje da funkcionišemo. Generalni problem u Republici Srbiji je poremećena starosna struktura. Svaki četvrti stanovnik je stariji od 65 godina, dakle prilično nam je stara populacija. Polako možemo uticati da se podmladi stanovništvo u Srbiji. Ne ide to preko noći, mi već decenijama imamo negativan prirodni priraštaj, tako da će nam decenije biti potrebne da obezbedimo održiv ljudski potencijal u našoj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading