Prosvetari stupaju u štrajk 1. novembra

Autor:

Vesti

21.10.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najavljeni su i skraćeni časovi!

Prosvetari stupaju u štrajk 1. novembra

Foto: Shutterstock

Reprezentativni sindikati prosvete: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije,GSPRS NEZAVISNOST i Sindikat radnika u prosveti Srbije doneli su odluku o stupanju u jednodnevni štrajk. 

Svi zaposleni obustaviće rad u petak 1. novembra.

Kako najavljuju, održaće se i protestni skup u Beogradu sa početkom u 12 sati.

- Od ponedeljka, 4. novembra, časovi će biti skraćeni na 30 minuta, a predškolske ustanove će vršiti prijem dece od 9 sati. Detaljno uputstvo o načinu realizacije štrajka biće naknadno poslato. Zahtevi su hitan nastavak razgovora u vezi poštovanja potpisanog Protokola, usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika Rapublike Srbije, isplata Novogodišnje nagrade u skladu sa PKU, hitno otpočinjanje pregovora o ceni rada u 2025. godini i početak pregovora o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Podsetimo, ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović pozvala je 3. oktobra predstavnike reprezentativnih sindikata u prosveti na nastavak razgovora nakon štrajka koji je deo prosvetara organizovao prethodnog dana.

Trenutno nema novca za povećanje veće od 12 odsto u narednoj godini, rekla je Đukić Dejanović za Radio-televiziju Srbije.

- Početna plata danas je 76.000 (oko 650 evra) za početnike, a ukoliko ima starešinstvo, plata je oko 93.000 (oko 800 evra). Sa povećanjem od 12 odsto, ta plata će iznositi oko 105.000 (900 evra) - rekla je ministarka.

Ona je dodala da povećanje od 12 odsto nije neki proizvoljni broj, nego povećanje zasnovano na sredstvima kojima se raspolaže.

- Procena je da trenutno ne može više. Osim prosvetnih radnika, svi ostali će dobiti povećanje od osam odsto - kaže Slavica Đukić Dejanović.

Ona navodi da se sa prosvetarima ne razgovara samo o platama, već su tu i izmene i dopune Krivičnog zakonika, koji predviđa oštre sankcije za one koji ugrožavaju bezbednost nastavnika.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading