UDAR IZNUTRA NA PATRIJARHA, ŽELE PO SVAKU CENU DA SPREČE VASKRŠNJI SABOR: Srpsko jedinstvo trn u oku i pojedinim vladikama SPC

Autor:

Vesti

18.04.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki skup najavljen za 5. i 6. maj upalio alarm u stranim službama, kaže naš izvor iz Patrijaršije

UDAR IZNUTRA NA PATRIJARHA, ŽELE PO SVAKU CENU DA SPREČE VASKRŠNJI SABOR: Srpsko jedinstvo trn u oku i pojedinim vladikama SPC

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, Telegraf Nemanja Pancic, SPC

Ni Srpska pravoslavna crkva (SPC) neće biti pošteđena u naletu udara na Srbiju da bi se narušilo jedinstvo u društvu i destabilizovala država i na taj način onesposobila za odbranu nacionalnih interesa, naročito u vezi s Kosovom i Metohijom i Republikom Srpskom.

CILJ RAZBITI CRKVU

Udare su pojačali uoči Vaskršnjeg sabora 5. i 6. maja, koje je predsednik Aleksandar Vučić najavio u dogovoru s patrijarhom Irinejom, koji je blagoslovio skup, i liderom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na tom saboru trebalo bi da budu donete ključne odluke o opstanku srpskog naroda, koji nikad nije bio ugroženiji.

- Ovaj dogovor je bio alarm za uzbunu i nekim krugovima vladika i stranim službama jer Srbi staju u jedan front odbrane. Oni bi po svaku cenu ovaj skup da miniraju - kaže izvor našeg lista.

Na opasnost po SPC ukazao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Očekujem udare iznutra. I nadam se da će patrijarh i Sinod uspeti da izdrže sve udare - rekao je nedavno.

Opasni planovi razrađuju se i zbog predstojećeg Sabora SPC, čije se redovno prolećno zasedanje očekuje posle 10. maja.

- Patrijarh je u nebranom grožđu. Određeni krug episkopa, najpre vladike u Americi i zapadnoj Evropi, rade na kanonskoj podeli pravoslavlja, a to znači i ukidanju statusa autokefalnosti SPC, praktično da joj "otmu" dijasporu i svedu delovanje u granicama Srbije. To su, najpre, episkopi zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej (Dobrojević), diseldorfski i nemački Grigorije. Zato i milogorci odavno ne govore SPC, već "crkva Srbije". U tome se oslanjaju na Vaseljensku patrijaršiju, ali i na podršku stranaca i njihovih službi, najpre SAD, Velike Britanije, Nemačke - priča izvor Srpskog telegrafa iz Patrijaršije.

NAJTEŽI TRENUTAK

Željko Injac, verski analitičar, kaže za Srpski telegraf da protivnici Srbije i SPC, domaći i strani, izjednačavaju vlast s Crkvom.

- Ne prave razliku kada treba nauditi Srbiji. Uvek izjednačavaju Crkvu s nacionalnim institucijama, Vladom, Vojskom, pa i SPC. Otuda ne čudi opasnost od udara na našu crkvu, naročito ako je na to upozorio i predsednik. Postoje čak tendencije i planovi tih krugova da se svrgne patrijarh Porfirije jer nije ispunio njihova očekivanja da deluje protiv države. Ne (samo) protiv vlasti već i protiv države.

Foto: youtube.com/B92 TV

Željko Injac

Otuda, dodaje, ne čudi što su izabrali baš ovaj trenutak, imajući u vidu guranje tzv. države Kosovo u Savet Evrope, ali i nameru da se na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) progura rezolucija o Srebrenici i Srbima nalepi etiketa genocidnog naroda.

Vladika Jovan umanjuje broj žrtava Jasenovca

Jedna od tema na Saboru biće i delovanje vladike pakračko-slavonskog Jovana (Ćulibrka) jer se bavi revizijom istorije.

- Umanjuje broj žrtava NDH, pa, umesto sa 700.000, barata sa samo 80.000 žrtava. To je mnogo opasno. Zato postoje u vrhu SPC ozbiljne namere da se raščini. Kako god, neće biti lako, ali očekuje se da će se patrijarh i Sinod, uz podršku Sabora, izboriti - kaže naš izvor.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vladika Jovan

Đokić: Već su počeli da prave haos

Predrag Đokić, verski analitičar, priča za Srpski telegraf da je stalna i jaka težnja da se naruši jedinstvo SPC s predstavnicima naroda oličenim u državnim funkcionerima jer bi nesloga olakšala namere da se destabilizije Srbija i na našu štetu reše pitanja KiM i RS, a u perspektivi i Vojvodina. Otuda je, ističe, upadljivo (i udruženo) delovanje dela opozicije, pojedinih crkvenih velikodostojnika, ali i stranih službi:

- Ovo nije nimalo lak period za Srbiju i zato žele ovde da naprave haos, da svako bude posvađan sa svakim. Urušavanje SPC, kao viševekovnog stožera društva, dovelo bi do fatalnog pada srpskog naroda, početak nestajanja. Otuda i navodi pojedinih profesora da bi crkve trebalo pretvoriti u kafiće i pabove (Dinko Gruhonjić, prim. aut.). Takođe, neki crkveni velikodostojnici iz ličnih interesa pokušavaju da polariziju SPC na tradicionalne ili, kako oni govore, zatucane vladike, i njih savremene, a rade da se odreknu srpskog identiteta i porekla. U tome prednjače vladike iz Amerike i zapadne Evrope. Vrhu SPC nimalo nije lako, ali verujemo da će odoleti svim udarima.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Predrag Đokić

Graovac: Smeta svima kojima ne odgovara sloga

Srđan Graovac, istoričar Centra za društvenu stabilnost, navodi da je SPC simbol jedinstva i okupljanja srpskog naroda ma gde on živeo i zato je meta isključivo onima kojima ne odgovara sloga.

Foto: Public Printscreen

Srđan Graovac

- Takvih ima i te kako u regionu, ali i državama političkog zapada koje Srbe posmatraju kao produženu ruku ruske spoljne politike. Od njih i njihovih saradnika odavde te udare možemo očekivati. Obračunavali su se već sa SPC uzrupacijom njene imovine i hramova, oduzimanjem vernika, izazivanjem podela u vrhu SPC i instaliranjem svojih kadrova da bi pokušali lakše da upravljaju, te slične metode nisu ni sada isključene - kaže on za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Žile

19.04.2024 02:40

Vi branite Crkvu a Nakića koga niko do sada nije napadao cerecete i godinu dana vijate Patrijarhovog kuma da ga hapsite Toliko ko rusi Crkvu

Predrag

19.04.2024 06:55

Patrijarh nema nikakav uticaj na AV a ne pita se ništa Više je prethodna vlast cenila spc Patrijarh da zatraži najobicniju stvar vlast mu ne bi učinila