TAJNI PREGOVORI PUTINA I TRAMPA! Sastanak mađarskog premijera i vođe republikanaca!

Autor:

Vesti

11.07.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U štab u Floridi stigao plan za potpisivanje mira posle smene vlasti u Beloj kući

TAJNI PREGOVORI  PUTINA I TRAMPA! Sastanak mađarskog premijera i vođe republikanaca!

Foto: Tanjug/AP, www.bloomberg.com

Mađarski premijer Viktor Orban posetio je imanje Donalda Trampa Mar-a-Lago u Floridi, samo nedelju dana nakon što mu je Putin u Moskvi izdiktirao uslove za okončanje rata u Ukrajini i objasnio mu nijanse svog ultimatuma. Ova poseta samo je razgorela strah Džoa Bajdena i američkih demokrata da je Orban posrednik između Putina i Trampa, koji pripremaju mirovni sporazum za Ukrajinu posle predsedničkih izbora 5. novembra i smene vlasti u Beloj kući.

Mirovna turneja lidera Mađarske

- sastanak s Volodimirom Zelenskim u Kijevu 3. jula

- razgovori s Vladimirom Putinom u Moskvi 5. jula
- učešće na NATO samitu u Vašingtonu 9. jula
- poseta Trampu na njegovom imanju 11. jula

ODLIČNO SE RAZUMEJU

Blumberg podseća da Tramp i Putin nisu krili da su naklonjeni jedan prema drugom. Takođe, u ovoj kampanji Tramp je nekoliko puta ponovio da se rat u Ukrajini ne bi desio da je on bio predsednik, kao i da bi mogao da nagovori Putina na mirovni sporazum. Orban je javno predstavljao kao da je na svoju ruku krenuo u mirovnu turneju, pa je za manje od dve sedmice posetio Volodimira Zelenskog u Kijevu, pa Vladimira Putina u Moskvi. Obojica predsednika rekla su mu da ne žele primirje, a Putin mu je pred kamerama ponovio uslove za kraj rata, ali je za zatvoreni deo razgovora ostavio da mu objasni nijanse, pa će Orban biti u prilici da ih prenese Trampu. Neke od tih nijansi ipak su javno izrečene.

Sijarto: Ovo je jedina šansa da završimo rat

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, uoči sastanka Orbana i Trampa, rekao je da bi samo pobeda Trampa na izborima stvorila šansu za mir u Ukrajini. 

- Orbanovi razgovori u Kijevu i Moskvi pokazali su ogromnu razliku u stavovima Zelenskog i Putina. Mislim da je potreban silan spoljni pritisak da nateramo Ukrajinu i Rusiju makar da počnu pregovore. Samo Tramp ima šansu da uspe u tome, ako ga Amerikanci izaberu. Takođe, mi vidimo priliku za odlične odnose Mađarske i Amerike s Trampom kao predsednikom.

Naime, Putin je izjavio da želi samo definitivni mirovni sporazum koji bi potvrdili UN i velike sile, kao i da je uslov za početak pregovora povlačenje ukrajinske vojske. Takođe, on je naveo da je Zelenskom istekao predsednički mandat, te da on više ne može da pregovara i zaključi mirovni sporazum jer bi svaka sledeća vlast u Kijevu mogla da odbaci bilo šta što potpiše. Dakle, jedan od Putinovih uslova je i da se Tramp reši Zelenskog pre mirovnih pregovora, a neki analitičari nagađaju i da to znači da Putin svakako želi u Kijevu režim koji bi mu bio poslušan.

SI SVE ODOBRIO

Orban je iz Moskve nastavio u Peking, gde je dobio podršku Si Đinpinga, pa odatle otputovao na samit NATO u Vašingtonu. Američki mediji navode da je Orban na samitu izbegavao Džoa Bajdena, a liderima EU poslao je javno pismo, u kom je naveo da Ukrajina gubi do 50.000 vojnika mesečno i da mir mora da se postigne.
Iako su neki američki mediji nagađali da će Orban sve što je čuo tokom svoje mirovne turneje predstaviti u Beloj kući, on se uputio na Mar-a-Lago kod Trampa, koji je čvrsto uveren da će pobediti na predsedničkim izborima. Trampovi i Orbanovi portparoli odbili su da komentarišu sastanak u Mar-a-Lagu. 

Specijalna misija generala Kolokoljceva

Uzbunu u zapadnim medijima 28. juna izazvala je vest da je ruski ministar policije general Vladimir Kolokoljcev, uprkos ličnim sankcijama, pušten u SAD da bi učestvovao na skupu u sedištu UN u Njujorku. Kolokoljcev se vraćao preko Vašingtona, gde je na aerodromu ruski državni avion kojim je putovao bio parkiran pored boinga Donalda Trampa. To je sad izazvalo sumnje da se pregovori i razmena informacija vode na više nivoa.

TEŠKI USLOVI MOSKVE ZA KRAJ RATA

1. Međunarodna potvrda aneksije Krima, Donbasa i Zaporoške i Hersonske oblasti.
2. Potpuno povlačenje ukrajinske vojske s te teritorije, uključujući i one delove koje Rusija tokom rata nije držala. 
3. Zabrana članstva u NATO i potpuna vojna neutralnost Ukrajine, koju će garantovati Rusija, Belorusija, Kina i Zapad.
4. Pravo veta Moskve na ulazak trupa zemalja garanata na teritoriju Ukrajine.
5. Ograničenje ukrajinske armije na 85.000 vojnika i dometa njenog naoružanja na 40 kilometara.
6. Izjednačavanje statusa i slobodna upotreba ruskog i ukrajinskog jezika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading