VAŠE BOMBE SU MI DALE SNAGU! Novak Đoković istorijskim govorom pred finale Vimbldona poslao jaku poruku svetu!

Autor:

Vesti

13.07.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada sam imao sedam godina, u Srbiji bombe lete iznad moje glave, a ja sanjam da budem na Centralnom terenu, rekao Nole i utišao sve mrzitelje

VAŠE BOMBE SU MI DALE SNAGU! Novak Đoković istorijskim govorom pred finale Vimbldona poslao jaku poruku svetu!

Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević, Starsport

Novak Đoković još jednom je dokazao ne da je samo najbolji srpski sportista u istoriji već i čovek koji širom sveta, bez imalo straha, brani čast svog naroda. Tako je i u petak uveče, posle pobede nad Lorencom Musetijem (3:0), održao istorijski govor kojim je šokirao sve mrzitelje i zapušio im ista, ali i oduševio naciju.

NEPROCENJIVE REČI

- Rekao sam mnogo puta, Vimbldon je ispunjenje snova za mene da ga osvojim, to sam mnogo puta rekao, ali da ponovim. Kada sam imao sedam godina, u Srbiji bombe lete iznad moje glave, a ja sanjam da budem na Centralnom terenu Vimbldona. Pravio sam vimbldonski trofej od bilo čega šta sam imao u sobi, u ogledalu sam pričao sebi: "Bićeš jednog dana šampion Vimbldona!" Imao sam sjajnu podršku porodice, supruga je toliko godina uz mene, sada imam decu, to je neverovatno putovanje - rekao je u dahu Nole dok je u publici vladala grobna tišina.

Došao na svoje po pitanju vakcina

Podsetimo, Novak je prošao pravu golgotu početkom 2022, kad je u Australiji držan bukvalno kao zatočenik, a potom proteran kao kriminalac, sve zbog toga što je odbio da se vakciniše. Sada, kada na videlo izlazi prljav veš "Astrazeneke" i "Fajzera", protiv kojih se čak podižu i optužnice jer su krili negativne efekte svojih vakcina, mnogi mu odaju priznanje na hrabrosti i dalekovidosti.

To, naravno, neće isprati gorak ukus neljudske torture "civilizovanih" Australijanaca, ali se stiče utisak da je Nole i to oprostio.

Pristojnim rečima i smireno, ali s jakim porukama, ne samo da je umirio razularene engleske gledaoce već je u svet još jednom poslao istinu o stradanju srpskog naroda koje niko ne želi da vidi. Voditeljka programa na Vimbldonu ostala je bez teksta dok je slušala Novakovu istorijsku lekciju, koju je na fin način sasuo u lice svima koji nas ne vole.

- Đoković usred Londona priča kako se kao mali skrivao od bombi bačenih upravo od Engleza i kompanije i od svih tih muka postao ovo što je sada. Neprocenjivo - bio je oduševljen jedan tviteraš.

Đoković se nikad nije libio da kaže ono što misli. Tako je prošle godine u javnosti ponovo izašao intervju koji je 2020. dao Grejemu Besingeru, u kome je bez dlake na jeziku kritikovao bombardovanje 1999.

Decu uči srpski

Iako sa suprugom Jelenom i decom živi u Monte Karlu, Novak ne dozvoljava da njegovi naslednici zaborave srpski jezik. Na video-snimku iz vremena kad je Stefan imao samo dve godine, a koji je obišao svet, Novak s naslednikom sprema večeru i jasno se čuje kako s njim priča na srpskom.

- Mešaj, mešaj. Šta još treba da dodamo - pita Novak, a mali Stefan odgovara pola na srpskom, a pola na engleskom.

- Ne, ne, ne. No, no, no - viče Stefan pokušavajući da objasni tati da želi sam da napravi večeru.

Tara i Stefan, osim srpskog, uče engleski i francuski.

PATILI SMO I GINULI

- Kako je moguće da se velike države udruže i bombarduju jednu malu? S bespomoćnim ljudima na ulicama i da sve unište? Nisam to mogao da razumem. Ne postoji nikakvo opravdanje za rat, ne postoji nikakvo opravdanje za bombardovanje, ubijanje nekog i uništavanje nečijeg doma - počeo je Novak pa nastavio:

- To je najgora vrsta okrutnosti. To je mene, a i sve u Srbiji, vrlo razljutilo. Ožiljci tih emocija i besa i danas postoje u svima nama iz Srbije. Ali radio sam na sebi, na tim emocijama, kako bih oprostio. Morate oprostiti. Na kraju krajeva, kako vas može nešto više pokretati od ljubavi, a ljubav je praštanje.

U Bosni dočekan na nož

Čak i pojedini mediji u regionu, nenaklonjeni Srbiji, morali su da priznaju da je Novak u petak uveče održao istorijski govor. To je bio slučaj s portalom Sportsport.ba, ali je odmah dočekano na nož u komentarima.

- Dokle će više ovaj portal promovisati sportiste genocidne agresorske države? Tokom govora je rekao kako je kao dete bio žrtva "NATO agresije", a ne spominje monstruozne srpske zločine - glasi jedan od komentara.

Zatim je pojasnio kroz šta je sve Srbija prošla u poslednjih 20 godina:

- Ljudi u Srbiji su puno propatili u poslednjih stotinak godina. Samo u Prvom svetskom ratu više od milion Srba je poginulo. Ali, vidite, to je na neki način sudbina našeg naroda na ovim prostorima, ali ja još verujem da nas to može učiniti jačim. Zaista imam poštovanje prema svemu što sam doživeo u životu jer znam da su me, naročito pomenute teškoće, učinile tako otpornim i snažnim, ali istovremeno i zahvalnim za sve što sada imam u životu.

"Veseli se, srpski rode" povod za hajku

Nole se našao na udaru i zbog toga što se srpska teniska reprezentacija na Dejvis kupu prošle godine predstavila uz pesmu "Veseli se, srpski rode" Danice Crnogorčević.
Na njega su se obrušili ne samo Albanci (takozvani teniski savez Kosova je protiv našeg podneo prijavu) i Crnogorci već i deo srpske opozicije, koja u svakom ispoljavanju patriotizma vidi mržnju.

- Još jedan ispad ekstremnog nacionalizma od reprezentacije Srbije u tenisu, koja je na turnir Dejvis kup izašla u pratnji pesme u kojoj se, između ostalog, poziva na aneksiju Crne Gore - napisao je funkcioner Pokreta slobodnih građana Velibor Zejak na Tviteru.

Njegove reči su oduševile osvedočenog srbomrsca iz Crne Gore politikologa Ljubomira Filipovića, koji je rekao da je šteta što u Srbiji nema "više takvih hrabrih mladih ljudi".

Sve Novakove titule na Vimbldonu

2011. Đoković - Nadal 3:1 (6:4, 6:1, 1:6, 6:3)
2014. Đoković - Federer 3:2 (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4)
2015. Đoković - Federer 3:1 (7:6, 6:7, 6:4, 6:3)
2018. Đoković - Anderson 3:0 (6:2, 6:2, 7:6)
2019. Đoković - Federer 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12)
2021. Đoković - Beretini 3:1 (6:7, 6:4, 6:4, 6:3)
2022. Đoković - Kirjos 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6)

Prilika da stigne Federera

Ulaskom u jubilarno 10. finale Vimbldona, Đoković je postao jedini teniser koji je dosad ušao u 10 ili više finala na tri različita grend slema. Već danas, protiv Karlosa Alkaraza (15:00, RTS 1), ima priliku da izjednači rekord Rodžera Federera, koji je Vimbldon osvajao osam puta.

Novaku je ovo 37. finale grend slema. Osim Vimbldona, po 10 puta na Australijan openu i US openu, dok je jedini grend slem na kojem i dalje ima jednocifrenu brojku Rolan Garos, gde se sedam puta borio za pehar.

Ukoliko danas slavi, osvojiće 25. grend slem, čime bi se izdvojio po broju najprestižnijih pehara i pretekao bi Margaret Kort, koja u ženskoj konkurenciji ima 24 pehara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Стефан

15.07.2024 17:00

Помешао је можда јер није имао 7 година кад је било бомбардовање.