ŠOKANTNO OTKRIĆE AMERIČKIH I SRPSKIH ONKOLOGA: RAK KOSI MLADE ZBOG PICE, HAMBURGERA I ČIPSA

Autor:

Vesti

16.08.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obolevaju mlađi od 45 godina, a broj slučajeva raka od 1990. porastao je 79 odsto, sve zbog ultraprerađene hrane

ŠOKANTNO OTKRIĆE AMERIČKIH I SRPSKIH ONKOLOGA: RAK KOSI MLADE ZBOG PICE, HAMBURGERA I ČIPSA

Foto: Profimedia Roman Barkov Alamy Alamy Pr

Onkolog iz Severne Karoline Nikolas Devito otkrio je da je svaki novi pacijent koji dolazi u njegovu kliniku mlađi od 45 godina. On tvrdi da su i njegove kolege poslednjih godina primetile istu pojavu, za koju je glavni krivac ultraprerađena hrana, a situacija je loša i u Srbiji.

PORAST SMRTNOSTI

Između 1990. i 2019. broj slučajeva raka kod mladih u svetu porastao je 79 odsto, a smrtnost 28 procenata. Amerika ima šestu najveću stopu raka kod mlađih u svetu, a predviđa se nastavak tog trenda. Gotovo 75 odsto hrane koja se konzumira u SAD smatra se ultraprerađenom jer je puna aditiva i štetnih sastojaka.

Devito leči pacijente od raka debelog creva i želuca i tvrdi da hrana može igrati glavnu ulogu u prevenciji. Sličan zaključak naveden je i u studiji objavljenoj u Naučnoj enciklopediji medicine, gde je naglašena povezanost unosa ultraprerađene hrane i raka debelog creva, dojke i gušterače. Stručnjaci navode da je i navodno zdrava hrana puna veštačkih sastojaka, što je svrstava u ultraprerađenu. Predlažu da se kupci drže proizvoda s manje od pet sastojaka i izbegavaju one koje je teško izgovoriti.

Onkolog profesor dr Vladimir Kovčin navodi da je i u Srbiji primetan porast broja obolelih od svih vrsta kancera među veoma mladom populacijom. Prema njegovim rečima, vodeći uzročnik je zagađeno okruženje, što uključuje i prerađenu hranu.

Republika

Foto: Izvor: Pixabay/MariaGutebring

U Srbiji primetan porast broja obolelih od svih vrsta kancera među veoma mladom populacijom

On ukazuje da u detinjstvu nismo bili toliko izloženi kancerogenim materijama, pogotovo ne konzervisanoj i hrani tretiranoj pesticidima. Dr Kovčin objašnjava da nasledni faktor kod, na primer, raka debelog creva može biti izazivač raka u do sedam procenata. Tako je glavni uzročnik veliko zagađenje, a kad dođe do kritične količine u organizmu, razvija se karcinom. Jedan od ključnih faktora je obrađena hrana, a dr Kovčin kaže da je reč i o onoj koja se označava kao "dugotrajna" i "konzervisana" jer je puna aditiva.

ADITIVI I KONZERVANSI

Naše majke i babe kuvale su hranu kupljenu na pijaci, a danas je sve dugotrajno, tretirano aditivima ili konzervisano. Umesto da kuvaju, mlađi ljudi često naručuju hranu ili se opredele da na brzinu utole glad picom, hamburgerom ili čipsom. Pritom, životinje se tretiraju anabolicima da bi imale što više mesa. Takvo meso sadrži štetne hormone, koji se zadržavaju u organizmu i razvijaju kancer. Dr Kovčin ukazuje i da stres remeti imunitet, koji je zadužen za ubijanje malignih ćelija.

Najčešće vrste kancera zbog hrane

- jednjak
- pankreas
- jetra
- creva
- urotrakt
- bubrezi
- mokraćna bešika

Veoma opasne namirnice

- sladoled
- dimljeno meso
- industrijski hleb
- žitarice sa zaslađivačima
- biskviti
- gazirana pića
- voćni jogurt
- instant supe
- viski, džin i rum

Štetne i dijete na proteinskim pločicama

Ultraprerađena hrana direktno je povezana s 32 štetna uticaja na zdravlje, uključujući rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa tipa 2, mentalnog zdravlja i rane smrti, navodi se u najvećem svetskom specijalizovanom naučnom časopisu BMJ. Objavljeni nalazi sugerišu i da dijete zasnovane na ovakvoj hrani mogu biti veoma štetne za zdravlje.

Studija je zasnovana na rezultatima 10 miliona obolelih ljudi, a uradili su je stručnjaci Univerziteta "Džons Hopkins", Sidnej i Sorbona, koji su kao najštetnije istakli žitarice sa zaslađivačima, proteinske pločice, gazirana pića, gotova jela i brzu hranu.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su koristili samo 10 odsto više ultraprerađene hrane bili u čak 24 odsto većem riziku od raka glave, vrata i adenokarcinoma jednjaka, vrste raka koji raste u žlezdama.

Dr Ingre Hajbrehts iz Međunarodne agencije za istraživanje raka kaže da je situacija mnogo gora nego u prošlom veku, kad su ljudi jeli mnogo manje ovakve hrane. Prema rečima dr Dejvida Kaca, suština nije u gojaznosti, do koje dovodi upotreba ultraprerađene hrane.

- Gojaznost predstavlja faktor rizika, ali ovde je reč o tome da takva hrana izaziva upale, poremećaj mikroflore i čitav niz drugih efekata. Emulgatori, konzervansi, veštački zaslađivači i toksini u ambalaži takođe imaju ulogu u vezi ultraprerađene hrane i raka ili drugih bolesti - naveo je dr Kac.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading