BEOGRAD PUN ŠPIJUNA! BIA uhapsila agente hrvatske sigurnosno-obaveštajne agencije!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

26.08.2024

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni cilj regionalnih službi je da zaustave projekat "Jadar" i tako smanje svoje zaostajanje za našom zemljom

BEOGRAD PUN ŠPIJUNA! BIA uhapsila agente hrvatske sigurnosno-obaveštajne agencije!

Foto: Tanjug/AP, Mup

Pripadnici BIA uhapsili su u Beogradu hrvatskog špijuna. Ovo je poslednja u nizu akcija u kojima su pali agenti stranih službi koji su se sjatili u Srbiju s glavnim zadatkom da spreče rudarenje litijuma i uspon naše zemlje koji bi ih ostavio u zapećku.

U Srbiji operišu sve službe iz regiona: Hrvatske, BiH, Albanije, Bugarske, s takozvane države Kosovo, kao i elementi crnogorskog ANB, koji je još pod kontrolom ostataka režima Mila Đukanovića. Srbija s visokom stopom rasta BDP krupnim koracima grabi napred, a kad bi se tome dodao litijum, odlepila bi se daleko ispred ostatka regiona jer bi rudarenje donelo i visoke tehnologije u proizvodnji litijuma i električnih automobila, a kragujevački električni panda dokaz je stranim investitorima da to možemo i umemo.

Karan: Nije normalno koliko je ovde agenata

Pukovnik KOS Ljuban Karan kaže da nije normalno koliko špijuna ima sad u Srbiji. Pošto to ne privlači pažnju Zapada, kaže Karan, sve izgleda kao da je neko namignuo manjim službama iz okruženja da izučavaju Srbiju.

- To se vidi po broju otkrivenih špijuna za kratko vreme. Oni intenzivno izučavaju našu vojsku i dešavanja u društvu, te traže ljude u državnim strukturama, NVO i među pojedinima koji su vođe nekakvih protesta u Srbiji. Službe interesuje kako da pomognu onima koji žele da promene vlast. Zagreb interesuje da Srbija kao država bude ispod sposobnosti Hrvatske. U svemu tome svoju ulogu vide i bošnjačke službe koje žele unitarnu Bosnu, bez RS - kaže Karan.

KRČE PUT NOVCEM

Za rušenje srpskog litijumskog projekta, koji bi izvodila kompanija "Rio Tinto", uložene su ogromne sume novca u NVO i lažne ekološke pokrete s ciljem da izazovu pometnju i strah za životnu sredinu, pa ako ništa od toga ne pomogne, i da sruše vlast mimo izbora.

Ovo nije prvi put da je BIA otkrila hrvatskog špijuna, što je svakako šamar za njihovu Sigurnosno-obaveštajnu agenciju (SOA).

Podsetimo, krajem 2023. proteran je prvi sekretar ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoje Šnajder, koji je vrbovao političare, novinare, NVO aktiviste i privrednike. Šnajder je praćen duže od godinu dana, a nakon proterivanja saslušavano je 14 naših državljana o tome šta su mu sve ispričali.
Predsednik Aleksandar Vučić te godine ispričao je da su obaveštajni podaci potvrdili da je Beograd za Novu godinu bio kao Kazablanka.

- Takav broj špijuna nije zabeležen od Drugog svetskog rata. Strane službe su nas uništile po pitanju litijuma (projekat obustavljen 2022) - rekao je Vučić.

Đukanović: Sve službe NATO pakta

Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS, kaže da je Hrvatska uvek ciljala našu ekonomiju.

- Njihove su ovde dolazile i nesmetano kupovale naše firme. Oni imaju i druge razloge, kao Srbe iz Krajine, za koje žele da znaju da li će potraživati imovinu, svoja prava i slično. Srbija mora ozbiljno da se angažuje na tom problemu. A svakako da iz regiona ima mnogo njih, pre svega, u službi NATO pakta, sve ih interesuje s kim sarađujemo - kaže Đukanović.

VRBOVANJE SARADNIKA

Bivši operativac DB Boža Spasić kaže da je poznato da na teritoriji Srbije uvek boravi nekoliko desetina državljana susednih zemlja koji imaju zadatak da preuzimaju špijunski materijal od agenata koji su ovde stalno angažovani. On objašnjava da velike obaveštajne sisteme zanima kakva je stabilnost vlasti ili kakvo oružje kupujemo. Službe malih država, poput Hrvatske, imaju zadatak da obavljaju izviđanja i prikupljaju podatke.

- Strane službe dolaze da vide napredak države i da li mogu da je destabilizuju preko opozicije. Vidimo na protestima opozicije ili ekologa da su tu stranci, a možda ih ima i više. Njihov cilj je da vrbovanjem lica ili prikupljanjem informacija vide koliki je uticaj predsednika Aleksandra Vučića - kaže Spasić.

ODALI SE U ZAGREBU: RUDNIK BEOGRADU DONOSI MOĆ

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne zna da se hapšenje dogodilo. Međutim, zagrebački mediji odmah su krenuli da brane nepoznatog uhapšenog, što je najbolji dokaz da je BIA ubola tamo gde treba.

Jutarnji list objavio da je priča iz Beograda prenaduvana i za to su angažovali Anta Leticu, bivšeg šefa operative SOA, koji tvrdi da hapšenje predstavlja pokazivanje mišića. Međutim, u drugom tekstu o hapšenju u Beogradu Jutarnji list je odao šta Zagreb žulja. Ukazuje se na navodno ekološke proteste protiv rudarenja litijuma i podseća na posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu.

- Eksploatacija tog retkog i važnog metala donosi Srbiji smanjenje političkog pritiska Zapada, na primer, kad je reč o Kosovu - naveo je Jutarnji list.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Solo

26.08.2024 21:34

Nasi predstavnici vlasti sa Vucicem na celu nikako da se nauce lekcija iz proslosti gde stalno pravimo iste greske po pitanju hasa koji je Vucic stvorio neangazovanjima da disciplinuje pretnje nego ih je jos vise rasplamsao svojim jalovim odgovorima i ponasanjem. Svaka mu cast za ekonomiju i investicije ali disciplina u zemlji i kontrola ko ulazi i ko spijunira je vrlo losa i neorganizovana..Koliko ce to da traje pre nego se nesto desi to je samo pitanje vremena jer cela opozicija saradjuje sa Zapadom a on nikog jos nije priveo..To ce skupo da nas kosta koji smo mu dali glas za Zakon i red a ne samo za ekonomju..

Vesko

26.08.2024 21:57

Pa Peric iz Komisije je naveci spijun Hrvatski, odobri im monopol kafe, sladoleda, zamrznute hrane i ko zna sta joa?

Pera

27.08.2024 13:04

Spijunska delatnost se sprovodi i medju gradjanima iz pogranicnih naselja prema Bugarskoj koji rade u Bugarskoj jer im nasa drzava nije uspela obezbediti posao u Srbiji. Vrbuju se i salju u obavestajne centre, nabavljaju im se pasosi i l. k. po ubrzanoj proceduri, kao bugarski drzavljani sa dvojnim drzavljanstvom. Takvih primera ima dosta. Deca im se skoluju u Bugarskoj, a ima i primera da se tamo skoluju i deca vojnih lica iz ovog kraja i vrbuju roditelji vojnih lica radi prelazne ocene. Napominjemo da se skoluju besplatno jer su prihvatili da su Bugari.