DO PENZIJE SE MOŽE AKO IMATE I OVU VRSTU UGOVORA! Poslodavci vam moraju regulisati ovo, ali postoji jedna caka koju morate da znate

Autor:

Vesti

30.09.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Honorarni rad je sve veći izbor mnogih.

DO PENZIJE SE MOŽE AKO IMATE I OVU VRSTU UGOVORA! Poslodavci vam moraju regulisati ovo, ali postoji jedna caka koju morate da znate

Foto: Profimedia

Rad sa nepunim radnim vremenom i penzija

Honorarni rad, ili rad sa skraćenim radnim vremenom, sve je češći izbor mnogih ljudi koji žele dodatni prihod ili fleksibilnost u radu. Međutim, važno je znati kako ovakav rad može uticati na penzioni staž i visinu penzije.

Penzioni status zavisi od toga da li je slobodno autorstvo vaša primarna ili sekundarna delatnost. Ukoliko radite i sa skraćenim radnim vremenom, dodatna primanja neće uticati na vaš staž, ali će vam doneti veću penziju.

Uplata doprinosa

Rad sa nepunim radnim vremenom se tretira kao drugi prihod, a poslodavci su dužni da plaćaju zdravstvene i penzione doprinose za poslove koji se obavljaju putem autorskog ugovora. Doprinosi su upola manji nego u slučaju radnog odnosa, te iznose 10 odsto, od čega se 7,5 odsto uplaćuje u prvi, a 2,5 odsto u drugi penzijski stub.

Autorki ugovor i porezi

Prilikom zaključivanja autorskog ugovora, važno je obratiti pažnju na razliku između bruto i neto iznosa koji će vam biti pripisan na račun. Nakon uplaćenih doprinosa i poreza, neto uplata na vaš račun će biti manja od bruto iznosa koji zarađujete.

Uticanje na penzioni staž

Ako vam je honorarni rad preko autorskog ugovora osnovni i stalni izvor prihoda, imate pravo da vam uplaćeni doprinosi budu preračunati u staž. Penzijski staž utvrđuje se za svaku kalendarsku godinu tako što se godišnja osnovica naknade, za koju se obračunavaju i uplaćuju doprinosi, podeli sa prosečnom mesečnom bruto platom svih zaposlenih u Hrvatskoj u istoj godini.

Dodatna penzijska štednja

S obzirom da se za honorarni rad plaćaju umanjeni doprinosi, preporučuje se dodatna penzijska štednja kako bi se obezbedila adekvatna penzija. Uplatu dodatnog doprinosa za prvi i drugi stepen penzionog osiguranja možete pojedinačno pregovarati sa HZMO, a kao izvor finansiranja možete koristiti povrat poreza na koji imate pravo po godišnjem zahtevu.

Druga opcija je treći penzijski stub jer omogućava veću fleksibilnost i efekat kapitalizovane štednje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading