EKSTREMNE PROMENE VREMENA! SVE ZANIMA - ŠTA NAS ČEKA ZA PRVI MAJ?

Autor:

Vesti

17.04.2024

23:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pri samom kraju aprila imaćemo porast temperature, a evo kako će biti za 1. maj

EKSTREMNE PROMENE VREMENA! SVE ZANIMA - ŠTA NAS ČEKA ZA PRVI MAJ?

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll, Pixabay.com

Meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj kaže da su se samo za sat vremena desili pravi temperaturni šokovi, kada je tokom jučerašnjeg dana temperatura u Srbiji naglo počela da pada.

Kako je istakao, poslednjih godina imamo niz ekstremnih vremenskih događaja, a davno nije zabeležen i ovako brz prodor hladnog talasa.

Juče u ranim popodnevnim satima pristigao je hladan vazduh na severozapad Vojvodine i vrlo brzo se premestio preko ostatka severa. 

Kasno popodne zahvatio je Beograd i zapadnu Srbiju, a onda uveče i tokom noći hladni front se premeštao preko ostalih krajeva naše zemlje, objašnjava Sovilj.

- Bilo je i olujnog vetra, u pitanju su udari preko 17 metara u sekundi, odnosno 60 km na sat. Temperatura je pala i na samo tri stepena ovog jutra širom Srbije. Ovako snažni prodori dešavaju se dva ili tri puta godišnje - kaže Sovilj, prenosi Blic.

Temperatura je pala za više od 20 stepeni u odnosu na prethodni period, ističe meteorolog RHMZ-a i dodaje da će temperatura u na jugoistoku Srbije pasti ispod deset stepeni usled pojačanja kiša i pljuskova s grmljavinom.

Biće snega

Biće snega na Zlatiboru, a prema nekim procenama očekuje se snežni pokrivač do 20 cm na Kopaoniku - kaže Sovilj.

Najavljuje da će ovaj hladni talas trajati bar osam dana i da će ovo zahlađenje zadržati temperature od 12 do 16 stepeni.

Pri samom kraju aprila imaćemo porast temperature. Ne bi išlo do 30 stepeni, već oko 25 stepeni. Za prvomajske praznike realnije je da temperatura bude oko 20 stepeni, čak i malo niže. Neće biti mnogo toplo kao u prvoj polovini meseca - kaže meteorolog Slobodan Sovilj, prenosi Blic.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading