CRVENI METEO-ALARM: Ekstremne vrućine i pesak iz Sahare nad Srbijom - Evo kako je protekao najvreliji dan

Autor:

Vesti

21.06.2024

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temperatura 40 stepeni

CRVENI METEO-ALARM: Ekstremne vrućine i pesak iz Sahare nad Srbijom - Evo kako je protekao najvreliji dan

Foto: shutterstock

Danas je u gotovo svim krajevima Srbije bio na snazi crveni meteo-alarm zbog ekstremno visokih temperatura, koje su u hladu dostizale do 40 stepeni. Na suncu je bilo još toplije, pa su građanima preporučili da ne izlaze napolje ako nije neophodno, zbog visokih temperatura i UV indeksa. Sutra se tokom popodneva očekuje blago zahlađenje.

U centru Beograda, konkretno u Knez Mihailovoj ulici, uprkos temperaturi od 40 stepeni, mnogi su izašli u šetnju, a ulični prodavci nisu menjali radno vreme. Iako su preporuke bile da se izbegava rad na otvorenom u najtoplijem delu dana, situacija na terenu je bila drugačija. Neki su uspeli da nađu hlad i predahnu, dok su drugi napravili pauze.

Maja Ilić iz Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izjavila je da su poslodavci bili obavezni da prilagode radne uslove visokim temperaturama, uključujući organizovanje pauza, obezbeđivanje napitaka i vode, kao i češće smenjivanje zaposlenih koji rade na otvorenom. Ministarstvo rada podseća da se nepoštovanje propisa može prijaviti na besplatan broj 0800 300 307.

Visoke temperature su zabeležene i u Valjevu i Ćupriji, gde su berači malina uspevali da pronađu hlad i rashlade se pomoću vlažnih peškira i šešira. U Ćupriji su stanovnici izbegavali kretanje po suncu i provodili vreme u hladovini parkova. Mnogi su spas od vrućine tražili pored fontana ili reka.

Uz visoke temperature, iz Sahare je stigao i pesak, što je nebo učinilo sivim i tmurnim iako nije bilo oblaka. Povećana koncentracija saharskog peska očekuje se i sutra, ali će kiša, koja je najavljena za nedelju i ponedeljak, smanjiti njegovu prisutnost u atmosferi.

(RTS)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading