POČELI JAKI PLJUSKOVI U SRBIJI! Najnovija najava RHMZ: Evo šta nas očekuje u naredna dva sata u pojedinim delovima zemlje

Autor:

Vesti

13.07.2024

17:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod hitno se oglasio

POČELI JAKI PLJUSKOVI U SRBIJI! Najnovija najava RHMZ: Evo šta nas očekuje u naredna dva sata u pojedinim delovima zemlje

Foto: ST/N. MANDIĆ

U Srbiji se nastavlja talas visokih temperatura. U Bačkoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji temperature dostižu 39°C, dok je u Ćupriji zabeleženo 40°C, što je prvi put ove godine. U Beogradu je 37°C.

Jugoistok Evrope, uključujući Srbiju i Balkansko poluostrvo, trenutno je najtopliji deo Evrope sa temperaturama od 40°C. Vrela vazdušna masa sa severa Afrike preko Mediterana stigla je do Panonske nizije i Ukrajine. Nasuprot tome, sever i zapad Evrope, uključujući oblast Alpa, pod uticajem su sveže vazdušne mase sa Atlantika. Ova temperaturna razlika izaziva snažne grmljavinske oluje u centralnoj Evropi i Alpima.

 

Lokalni Pljuskovi i Grmljavina

Na jugozapadu Srbije, uključujući Peštersku visoravan, šire područje Uvca, Golije i Sjenice, dolazi do razvoja oblačnosti sa jakim pljuskovima i grmljavinom. Tokom noći i u nedelju, jači razvoj oblačnosti i pljuskovi sa grmljavinom mogu se očekivati i u Vojvodini, posebno u Bačkoj.

U nedelju posle podne, kao i tokom sledeće sedmice, jugozapad i zapad Srbije mogu očekivati lokalne pljuskove sa grmljavinom, ali bez značajnog osveženja. U ostalim delovima Srbije nastaviće se vedro i vrelo vreme.

 

Preporuke za Zaštitu - Zbog visokih temperatura, preporučuje se:

  • Izbegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana.
  • Redovno rashlađivanje i unos tečnosti.
  • Obezbeđivanje sveže vode za životinje.
  • Izbegavanje izlaganja suncu bez zaštite u periodu od 10 do 16 časova zbog visokog UV zračenja.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje o mogućim kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom na severu Bačke i Banata, kao i na jugozapadu Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading