SRBIJA DA SE PRIPREMI NA APOKALIPSU KAO U BIH! Klimatolog uputio važno upozorenje: Ekstremne padavine će biti sve češće!

Autor:

Vesti

07.10.2024

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U polavama u komšiluku ima i žrtava!

SRBIJA DA SE PRIPREMI NA APOKALIPSU KAO U BIH! Klimatolog uputio važno upozorenje: Ekstremne padavine će biti sve češće!

Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci za upravljanje katastrofama upozoravaju na hitnu potrebu za infrastrukturom otpornom na poplave kako bi se smanjili rizici od prirodnih nepogoda. Klimatolog Vladimir Đurđević istakao je da bi nepogode koje su zadesile region trebalo da budu upozorenje i lekcija za Srbiju, naglašavajući da se samo "igrom slučaja" nisu dogodile kod nas, ali da ih je važno očekivati u budućnosti.

On dodaje da se prema temperaturama krećemo ka toplijem režimu i da će budući rekordi biti oboreni. U poslednje dve sedmice, region je pogođen sa dve snažne prirodne katastrofe — prva u Bosni i Hercegovini, a prethodna u srednjoj i istočnoj Evropi. Promene u obrascima padavina su izražene, a kiše postaju sve intenzivnije, što dovodi do pitanja da li je to nova klimatska normalnost.

- Apsolutno, klima je promenjena na celom svetu, tako da je promenjena i u našem regionu. Najčešće kada pričamo o klimatskim promenama, pričamo o porastu temperature, kako je planeta sve toplija i toplija.

Ali promene se ogledaju u tome da je taj način kako dobijamo mi u stvari padavine, kako se padavine formiraju, isto promenjen. I na prvom mestu u našem regionu slika tih promena se ogleda u tome što imamo duže periode bez padavina, znači jako sušne periode kada imamo i sušu na sceni u našoj zemlji. A onda posle toga to bude prekinuto intenzivnim kratkotrenim padavinama gde za kraće vreme dobijamo mnogo veće količine nego pre.

Tako da mi danas već znamo recimo da u Srbiji i u širom regionu imamo otprilike dva do tri puta više tih dana s ekstremnim padavinama, odnosno da se ekstremne padavine češće dešavaju i zbog toga su i situacije sa poplavama postale kritičnije.

Još jedan važan razlog koji često zanemarujemo u razgovorima o klimatskim promenama jeste način premeštanja vazdušnih masa preko naše planete. Klimatske promene su dovele do promena u ovom procesu, što rezultira većim količinama padavina i sistemima koji se duže zadržavaju na jednom mestu. Prema rečima klimatologa Vladimira Đurđevića, to znači da možemo očekivati veće količine padavina nego što je to bilo u prošlosti.

Iako nas je ovo nevreme zaobišlo, Đurđević upozorava da obruč prirodnih nepogoda postaje sve uže. Svaki ovakav događaj treba da bude upozorenje za nas, jer se, kako ističe, samo igrom slučaja nije desilo u našem području, te bismo trebali da očekujemo slične događaje i kod nas u budućnosti.

- I u tom smislu treba da se pripremamo za ovakve događaje. Znači, ovi događaji treba da nam budu lekcija kako treba da se pripremamo, da obratimo pažnju i kako da modifikujemo našu infrastrukturu da bismo bili otporni na ovakve situacije. Nažalost, niko u svetu nije i dalje prilagođen ovako ekstremnim vremenskim uslovima i ono što nas očekuje u budućnosti jeste da se prilagodimo.

Znači da trenutno postojeću infrastrukturu unapredimo, da bi bila otpornija u odnosu na ovakve događaje, ali i posebno da je unapredimo na buduće promne, pošto klima nije zaustavila se u smislu promena u ovom trenutku, nego očekujemo dodatne promene u narednih 30 godina.

Mi treba da gradimo nove objekte koji će biti otporni na tu buduću klimu, a i s druge strane da unapređujemo postojeće objekte.

To nije lak zadatak, zahteva dugotrajno planiranje, dugotrajna ulaganja, visoki stepen organizacije, tako da mnoge zemlje u svetu kaskaju u tom pogledu, ali treba jednostavno da počnemo to da radimo - kaže on.

Prethodna godina bila je najtoplija u Srbiji, a po svemu sudeći, ova će je nadmašiti. Dokle će temperatura ići tom neslavnom uzlaznom putanjom, upitan je klimatolog.

- Da, imali smo puno rekorda u prethodnoj godini, oboreno je zaista niz rekorda po pitanju temperatura. Verovatno ćemo sad ući u neki mirniji period po tom pitanju, ali generalno gledano u proseku mi idemo jednostavno ka toplijem režimu. Tako da iako potencijalno bude malo svežijih perioda ispred nas, ti periodi će i dalje biti značajno topliji od neke klime iz sredine 20. veka.

Dugoročno gledano sigurno bi trebalo da očekujemo da ćemo i ove rekorde koje smo imali ove godine oboriti u budućnosti - zaključio je.

(RTS)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading