SRBIJA ĆE SE ZABELETI BRŽE NEGO ŠTO MISLITE! Direktor RHMZ upozorio da stižu LEDENI DANI

Autor:

Vesti

26.10.2024

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladni talas sve bliže.

SRBIJA ĆE SE ZABELETI BRŽE NEGO ŠTO MISLITE! Direktor RHMZ upozorio da stižu LEDENI DANI

Foto: shutterstock

Prema najnovijim prognozama, zima u Srbiji će obeležiti hladni talasi koji nas očekuju krajem januara i početkom februara. Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ističe da će predstojeća zima biti za jedan stepen toplija u odnosu na prethodne zimske sezone. Ipak, ova zima neće biti topla kao prethodna, a očekuje se da će biti i prosečna suma padavina sa količinom od 110 do 160 mm.

Najveći rizik od talasa hladnoće očekuje se u poslednjoj dekadi januara i u prvoj dekadi februara. Tokom decembra, januara i februara očekuje se od 30 do 55 mraznih dana sa minimalnom temperaturom vazduha ispod nule, dok se na planinama očekuje čak od 60 do 75 takvih dana. Takođe, očekuje se od pet do 15 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nule, a na planinama od 25 do 40 ledenih dana.

Prvi sneg u Beogradu se očekuje 23. novembra, dok će na planinama sneg pasti već u prvoj polovini novembra. Na Zlatiboru se prosečno očekuje sneg 4. novembra, a na području Sjenice 6. novembra. Na području Beograda, srednji datum pojave prvog snega je 23. novembar, a snežnog pokrivača 3. decembar.

Prema prognozama, najviše snega se očekuje u brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije. Sa druge strane, najmanje dana sa snežnim pokrivačem biće u Vojvodini, gde se očekuje manje od 15 takvih dana, dok se u krajevima južno od Save i Dunava očekuje od 15 do 25 dana sa snežnim pokrivačem.

Iako su dugotrajni prodori veoma hladnog vazduha sa jakim mrazima sve ređa pojava u Srbiji, prof. dr Nikolić ističe da su blage zime prethodnih godina bile praćene i talasima hladnoće, kao što su bili slučajevi februara 2012. godine i januara 2017. godine kada su mnoge reke ostale zaleđene uz formiran led debljine nekoliko metara.

Uzimajući u obzir sve navedene prognoze, možemo se pripremiti za hladnu zimu sa značajnim brojem dana ispod nule i obilnim snežnim padavinama, posebno u planinskim predelima Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading