MARINA ABRAMOVIĆ IPAK OSTALA BEZ ČLANSTVA U SANU? Njeno ime nije ni na dnevnom redu!

Autor:

Zabava

26.04.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako prenose mediji, kontroverzna umetnica Marina Abramović ipak neće ući u SANU.

MARINA ABRAMOVIĆ IPAK OSTALA BEZ ČLANSTVA U SANU? Njeno ime nije ni na dnevnom redu!

Foto: promo/Andreja Leko

Izbor članstva u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti podigao je javnost na noge budući da se među kandidatima pojavilo i svetski poznato ime - Marina Abramović

Međutim, američko-srpska umetnica koja je šokantnim performansima privukla pažnju svetske javnosti nije prošla kao kandidat za člana Odeljenja umetnosti SANU.

Novosti su navodno došle do imena kandidata za akademike koji su na tajnom glasanju dobili podršku da postanu članovi drugih odeljenja, a iz nekoliko pouzdanih izvora saznali su da ime Abramovićeve nije ni došlo na dnevni red, niti su se o njoj izjašnjavali članovi odeljenja. 

Kako piše ovaj dnevni list, bilo je velikih pritisaka da se Abramovićeva uzme u obzir, a nikakve zvanične informacije od SANU nije bilo moguće dobiti.

Glasanje za nove članove SANU obaviće se 7. novembra na izbornoj skupštini. Pravo da predlažu kandidate imaju odeljenja i odbori SANU, senati univerziteta, naučno-nastavna veća fakulteta, naučna veća instituta, organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika.

Republika

Foto: ATA Images, Google Maps

 

Krajem marta istakao je rok za sastavljanje lista sa imenima kandidata, a u naredom periodu akademici matičnih odeljenja većaće o predlozima i sastaviti konačnu listu kandidata, a kandidat za akademika biće onaj ko na tajnom glasanju dobije podršku većine članova nekog odeljenja.

Ako bi Marina Abramović postala član SANU, bio bi to presedan budući da je performans često osporavan kao umetnost iz razloga što se prilikom izvođenja dela koristi bodi art, pokret, mimika, gest... Marina Abramović u svojim performansima insistira na pokretu igrača, a iscrpljjivanje tela postalo je osnovna karakteristika njenog umetničkog izraza.

Pre pet godina Abramovićeva je izlagala svoje radove na retrospektivnoj izložbi "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a za taj događaj vladalo je veliko interesovanje publike. Prepoznatljiva je po šokantnim performansima koja uključuju golotinju i prikazuju iscrpljivanje.

Ona se na listi kandidata za Odeljenje za umetnost našla na predlog vajara Mrđana Bajića.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading