BALAŠEVIĆ OPEVAO STRAŠNU SUDBINU SRBA SA KOSOVA! Bolne priče kriju se iza stihova poznate balade!

Autor:

Zabava

28.06.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni kantautor Đorđe Balašević osvojio je publiku vanvremenskim hitovima.

BALAŠEVIĆ OPEVAO STRAŠNU SUDBINU SRBA SA KOSOVA! Bolne priče kriju se iza stihova poznate balade!

Foto: Printscreen

Đorđe Balašević

Tokom višedecenijske izuzetno uspešne karijere Đorđe Balašević napisao je i otpevao pesme koje su postale vanremenski hitovi. Jedna od njih je i balada "Ne lomite mi bagrenje", nastala 1986. godine, iza čijih stihova se kriju bolne priče.

Gostujući u emisiji "Pesnik panonskog srca", prijatelj čuvenog muzičara Vuk Žugić otkrio je kako su nastali stihovi jedne od najpopularnijih Balaševićevih pesama.

- Ugovorali smo te tradicionalne novogodišnje koncente. Sektor za kulturu nalazi se iznad velike dvorane i povezan je sa binama sa kojih smo pratili koncerte i on je (Đorđe Balašević) došao da potpiše ugovor za novogodišnje koncerte i tada je bila glavna vest da dolazi voz sa našim građanima sa Kosova koji žele da ih neko primi iz rukovodstva naše zemlje zbog svega što se njima i u njihovim životima dešavalo - ispričao je Žugić svojevremeno u pomenutoj emisiji i dodao:

Republika

Foto: e-stock/D. MILOVANOV

Đorđe Balašević (1953-2021)

- Dok je on sa Balaševićem pregovorao o novogodišnjim nastupima, rukovodstvo zemlje je odlučilo da naši ljudi sa Kosova budu primljeni u velikoj dvorani Sava centra. I Đole je rekao: ‘Hajde da vidimo, da to posmatramo’. Sala je bila prepuna Srba sa Kosova, najšireg dijapazona starosti. I oni su izlazili jedan po jedan i pričali strašne životne priče. Bilo je to dirljivo. I jedan veliki čovek Balašević Đorđe slušao ih je puna četiri sata. Pozdravili smo se, potpisali ugovor, a on mi je kasnije javio da je "napisao posebnu pesmu", a radilo se upravo o numeri "Ne lomite mi bagrenje" - otkrio je on.

Žugić je dodao da ova balada ima filozofsko, metaforično značenje, kao i većina Balaševićevih pesama.

- Dugo su je povezivali samo sa Kosovom i stradanjem Srba na Kosovu, ali ona je kao i sve njegove jednog filozofskog, metaforičnog značenja. Ne lomite mi život, bilo gde i bilo kome. Ne lomite ono najlepše što osećam prema svojim ljubavima, prema svom bagrenju, prema svemu što su naši životi - opisao je Vuk Žugić u emisiji „Pesnik panonskog srca“ na RTS-u.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading