MIRA BANJAC JE STARICA KOJA SE BORI S USAMLJENOŠĆU: Novi film slavne glumice otvara Somborski filmski festival, OVO JE KOMPLETAN PROGRAM!

Autor:

Zabava

03.07.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šesti Somborski filmski festival biće održan od 11. do 14. jula u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

MIRA BANJAC JE STARICA KOJA SE BORI S USAMLJENOŠĆU: Novi film slavne glumice otvara Somborski filmski festival, OVO JE KOMPLETAN PROGRAM!

Foto: Foto promo

Otvaranje ovogodišnjeg, 6. po redu, filmskog festivala u Somboru zakazano je za četvrtak, 11. jul kada će biti prikazan autobiografski film "Još jedan dan" Radivoja Raše Bukvića i "Ruski konzul" Miroslava Lekića. 

Program festivala podeljen je u četiri selekcije: Glavni takmičarski program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama slovenačkog filma i Kad bi Sombor bio Holivud

Rediteljski debi poznatog glumca Radivoja Bukvića koji je rođen u Somboru biće prikazan u okviru programa "Kad bi Sombor bio Holivud". Kratkometražni igrani film "Još jedan dan" prikazan je na otvaranju 52. FEST-a, u kojem glavnu ulogu tumači Mira Banjac, u autiobiografskoj autorovoj priči o baki koja se na dostojanstven način bori sa usamljenošću.

Foto: Foto promo

 

Dejan Dabić, selektor ovogodišnjeg programa je o filmovima u glavnom takmičarskom programu rekao da su u programu festivala "dva izrazito angažovana filma" - "Ruski konzul" Miroslava Lekića, koji je ekranizacija istoimenog romana Vuka Draškovića o dešavanjima na Kosovu i Metohiji u vreme Jugoslavije, čije posledice osećamo i nekoliko decenija kasnije i "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, savremena socijalno angažovana, ali žanrovski neobično intonirana priča koja se bez anestezije bavi otvorenim ranama srpskog društva".

- U oba filma, poslednji put, igraju glumci koju su na svoj neponovljivi glumački način obeležili scene i ekrane širom našeg regiona Žarko Laušević i Meto Jovanovski - istakao je Dabić i dodao:

Republika

Foto: FCS/Goran Đukanović

"Ruski konzul"

- Kao potpuno autorsko osveženje koje je to dokazalo i u susretu sa bioskopskim gledaocima širom zemlje, pojavljuje se drugi dugometražni igrani film Marka Đorđevića "Za danas toliko", film koji osvaja neposrednošću likova i životnim šarmom i u našoj sumornoj (bioskopskoj) stvarnosti deluje kao izuzetak koji (ne) potvrđuje pravilo. Vedar duh, ali i nesumnjive dramske elemente, zaplet i peripetiju dostojnu punokrvnog porodičnog filma nudi i "Živi i zdravi" Ivana Marinovića, priča o svadbi koju treba organizovati uprkos okolnostima, sa regionalnom glumačkom reprezentacijom u podeli. Tu je i prošlogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji mladih autora Somborskog festivala, reditelj Siniša Cvetić, čiji drugi film "Jorgovani" prikazuje svet televizijskih serija koje su budžetima i popularnošću preuzele primat od filmske industrije i kod nas i u svetu - objašnjava selektor.

U selekciji mladih autora biće prikazani filmovi koji su se već potvrdili na nekim od najznačajnijih festivala u svetu. U okviru ovog programa publika će gledati film "Ekskurzija" Une Gunjak koja je dobila nagradu u Lokarnu, a govori o seksualnom sazrevanju tinejdžera, "Videoteka" Luke Bursaća premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u koja intrigira svojom dramaturškom strukturom i provokativnim sadržajem baziranom na američkom niskobudžetnom žanrovskom filmu i "Pelikan" debitanski film hrvatskog reditelja Nikole Herakovića koji je dobio nagradu na prestižnom festivalu u Talinu - o golmanu koji se nakon povrede nađe na rehabilitaciji u banji, ali je primoran da rešava i vlastitu krizu identiteta.

Republika

Foto: Foto Košutnjak film

"Jorgovani"

- Ove godine, u fokusu kinematografija koje pripadaju porodici naroda podunavsko-panonskih zemalja jeste - slovenačka. Videćemo dva zanimljiva kratka dokumentarca autora Vladimira Šojata o dvoje važnih ličnosti kulturne istorije ne samo regiona nego i Evrope, pa i sveta, koje su rođene na teritoriji Slovenije. Glavni junak dokumentarnog filma "Hortikultura" Bojana Stupice je istaknuti pozorišni reditelj, profesor, upravnik pozorišta, arhitekta, Bojan Stupica dok je junakinja dokumentarca "Ita Rina - Diva iz Divače", čuvena filmska diva Ita Rina koja je žrtvovala holivudsku karijeru zbog svoje beogradske ljubavi. U okviru ove selekcije biće prikazan dugometražni igrani film "Besne lisice" Borisa Jurjaševića, kao i "Orkestar" Matevža Luzara - izjavio je Dabić najavljujući Panoramu slovenačkog filma.

Projekcije filmova i prateći programi 6. Somborskog filmskog festivala biće održani u  Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, Bašti "Des Art", Dvorištu Gradskog muzeja Sombor i u Svečanoj sali Županije.

Ulaz na sve programe Somborskog filmskog festivala je besplatan.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading