PREMINUO POZNATI SRPSKI SLIKAR! O njemu su snimljena tri filma, njegova dela video je ceo svet!

Autor:

Zabava

16.09.2024

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovan Mića Trnavac umro je nakon kraće bolesti.

PREMINUO POZNATI SRPSKI SLIKAR! O njemu su snimljena tri filma, njegova dela video je ceo svet!

Foto: youtube/printscreen/trsteničani

Akademski slikar Radovan Mića Trnavac preminuo je juče u Beogradu u 74. godini, nakon kraće bolesti. Ova tužna vest pogodila je kulturnu scenu Srbije.

Trnavac je žive i stvarao u Beogradu, Njujorku, Valjevu. Po povratku iz Njujorka u Valjevu je 1997. godine osnovao Internacionalni umetnički studio "Radovan Mića Trnavac" gde su izlažu i stvaraju umetnici širom sveta.

Rođen 17. maja 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Beogradu. Trnavac je prvo slikarsko iskustvo stekao u Nikšiću na Višoj pedagoškoj akademiji u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Na Likovnoj akademiji u Beogradu diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Mladena Srbinovića.

Pored slikarstva Trnavac se bavio i vajarstvom. Dobitnik je više važnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva, a o umetniku su snimljena i tri dokumentarna filma.

- Hoću da verujem da će doći dan kada će svet biti bez beskućnika i gladnih ljudi, pogotovu gladne dece - govorio je umetnik.

Slike Radovana Trnavca Miće našle su svoje mesto u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta, počev od Srbije, preko Mađarske, Italije, Švajcarske, Francuske, Švedske, Holandije, Nemačke, Makedonije, Poljske, Belorusije, Rusije, sve do Kanade, SAD, Japana i Australije.

Iza sebe je ostavio ćerku Milicu i unuku Mariju, a vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni saopšteno je iz Internacionalnog umetničkog studija "Trnavac".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading