SLIKE ZBOG KOJIH SRCE PRESKAČE: Nele Karajlić na otvaranju izložbe dela Ratka Lalića poručio: "OVO BI ZABRINULO SVAKOG KARDIOLOGA"!

Autor:

Zabava

01.10.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti.

SLIKE ZBOG KOJIH SRCE PRESKAČE: Nele Karajlić na otvaranju izložbe dela Ratka Lalića poručio: "OVO BI ZABRINULO SVAKOG KARDIOLOGA"!

Foto: Foto Srđan Janković

Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode", otvorena je u galeriji "Sanjaj" na inicijativu vlasnice galerije Sanje Janković, a autor izložbe je umetnikov sin Vladimir Lalić. Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

Izložbu je otvorio dr Nele Karajlić i u svom stilu opisao Lalićeva dela.

- Poznato je da jednu komponentu u sebi nose sve vrste umetnosti. Bez obzira da li se piše, svira, crta, gradi ili snima, umetnost ne postoji bez ritma. A kad stojite pred slikama Ratka Lalića imate osećaj da ste u centru nekog ludog karnevala prirode, da sve oko vas pleše i ljulja, da udaraju dobošari, svi bubnjevi Afrike. Ratkove slike, međutim, nemaju onu neljudsku tačnost koju u sebi nosi ritam mašina, čiji precizni bit prati ritam srca dajući time sliku sličnu savršenom EKG-u. Ratko poseduje iznenadne sinkope, neočekivane neparne prelaze i naglašene note, tako luicidne i zbunjujuće da bi, kao takve, zabrinule svakog kardiologa. Ratko nije ritam mašina. Njegova djela više liče na solo dionice nekog bubnjara koji je svirao sa Džimi Hendriksom ili u grupi Krim. Taj ritam čak i Ratkovoj umornoj prirodi daje neopisivu živost, gradi je i diže iz mrtvih, obećavajući joj vaskrsenje. Svaka njegova slika govori isto… da ništa neće zaustaviti dolazak novog proleća - rekao je dr Nele, pa dodao:

Republika

Foto: Foto Srđan Janković

 

- Sa moje tačke gledišta, mene kao muzičara, da se nije rodio kao slikar, već kao moj kolega, Ratko bi svirao u grupi Krim i zvao bi se Džindžer Bejker.

Slikar Ratko Lalić (1944-2023.) je Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio u Beogradu 1975. godine u klasi profesora Stojana Ćelića. Radio je kao redovni profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, gde ga zatiče rat. Godine 1992. napušta grad, a sva njegova dela ostaju u sarajevskom ateljeu.

Od 1992. do 1994.  bio je redovni profesor na Akademiji likovnih umetnosti na Cetinju, a potom redovni profesor crtanja i slikanja na Akademiji likovnih umetnosti u Banja Luci i na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Republika

Foto: Foto Srđan Janković

 

Svoja dela je izlagao na 73 samostalne i na više od 250 kolektivnih izložbi u zemlji i svetu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada iz oblasti slikarstva, među kojima su Velika nagrada "Beta i Rista Vukanović" FLU, Oktobarska nagrada grada Beograda, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva za doprinos slikarstvu i godišnja nagrada Društva likovnih umetnika Visokog. Univerzitet umetnosti u Beogradu mu je dodelio Veliku plaketu i povelju Univerziteta umetnosti, za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta primenjenih umetnosti i Univerziteta umetnosti.

Njegova dela čuvaju se u mnogim državnim institucijama, javnim i privatnim kolekcijama. Lalićevi radovi su objavljivani u mnogim enciklopedijama, leksikonima i knjigama u zemlji i inostranstvu.

O stvaralaštvu Ratka Lalića pisali su mnogi domaći i strani likovni kritičari, kao što su Stojan Ćelić, Đorđe Kadijević, Živojin Pavlović, Vladimir Maleković i drugi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading