Legendarni Valter stigao u Peking

Autor: Promo

Zabava

07.10.2024

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srpskom kulturnom centru "Ivo Andrić" u Pekingu 5.oktobra, svečano je otvorena izložba "Bata u 90 slika".

Legendarni Valter stigao u Peking

Foto: Borba

Ova putujuća izložba nastala u saradnji "Borbe" i porodice Živojinović, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, od početka godine predstavljena je u 13 gradova Srbije, a kao kruna njenog putovanja jeste upravo Kina, gde Bata Živojinović i dalje važi za glumačku ikonu.

-Osećamo se srećnim i ponosnim zato što je Bata počeo svoje putovanje od Istočnog Novog Sarajeva, a nakon 13 gradova, došao je u svoju drugu kuću, Kinu, gde se krug i zatvara. Prostor Srpskog kulturnog centra u Pekingu je divan i reprezentativan, i ovde imamo jako puno prijatelja, što nam predstavlja veliko zadovoljstvo. Drago mi je što ova izložba nastavlja sa svojim velikim uspehom čak i u Kini, poručio je Miljko Živojinović, sin legendarnog glumca.

Direktor "Borbe" Andrija Jorgić istakao je da ovom izložbom nastoje da kineskom narodu još više približe legendarnog Valtera.

-Želimo da ovom postavkom naši kineski prijatelji bolje upoznaju Batu, da onima koji su ga gledali ranije osvežimo pamćenje na najbolji mogući način. Verujem da će ova izložba doprineti tome, kao i to da još jednom učvrstimo naše prijateljstvo izmedju Srbije i Kine. Mi iz Borbe ćemo to raditi upravo ovim kulturnim manifestacijma kao što je ova izložba, koju na kraju krajeva i ne vraćamo u Beograd, već je poklanjamo KC "Ivo Andric" i kineskom narodu, naveo je  Jorgić.

Izložbu je otvorila direktorka KC "Ivo Andrić" Tatjana Soldat, a otvaranju su prisustvovali i članovi redakcije "Borba", predstavnici ambasade Srbije i ambasade Bosne i Hercegovine u Kini, kao i brojni srpski i kineski prijatelji i poštovaoci lika i dela našeg legendarnog glumca.

Podsećanja radi,jedno od najgledanijih filmskih ostvarenja u Kini, jeste "Valter brani Sarajevo". Prvi put je prikazan 1975. godine na kineskoj državnoj televiziji, i bio je prvi film u koloru emitovan u Kini posle velike revolucije.Odisao je čistom akcijom poput vesterna i propagirao antifašizam, protiv koga se bori glavni junak. Tako je zaživeo fenomen Valtera, odnosno Velimira Bate Živojinovića, koji je u Kini i danas ostao neprevaziđeni junak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading