PRESEDAN Dokumentarac Mile Turajlić u najužem izboru za nagradu Evropskog parlamenta

Autor:

Zabava

25.07.2018

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Druga strana svega" Mile Turajlić uvršten među tri najbolja filma u završnoj konkurenciji za nagradu Lux Evropskog parlamenta!

RepublikaFoto: Promo
Scena iz nagrađivanog dokumentarca "Druga strana svega"

Prvi put u poslednjih deset godina jedan dokumentarni film našao se među tri nominovana za prestižnu nagradu, koja se dodeljuje od 2007. godine najzapaženijem i najznačajnijem evropskom filmu koji "zalazi u suštinu debate o Evropi danas". 

Od 10 filmova koji su nominovani i objavljeni na festivalu u Karlovim Varima početkom ovog meseca, izabrana su tri filma koji će kao finalisti za nagradu obići evropski kontinent. O pobedniku će glasati poslanici Evropskog parlament, a biće saopšten 14. novembra u Strazburu.

Dokumentarni film Mile Turajlić, zajedno sa druga dva filma koja su se ove godine našla u finalu, "Woman at War" reditelja Benedikta Erlingsona i “Styx" Volfganga Fišera, biće deo i ovogodišnjeg programa Filmskog festivala u Veneciji koji se održava u septembru.

Nakon toga ova tri filma će biti prevedena na sva 24 evropska jezika i prikazana u 28 evropskih zemalja u okviru Lux Filmskih dana 2018 (LUX Film Days 2018). Uz svaki film biće pripremljen i pedagoški materijal koji će se deliti najmlađim gledaocima. 


Pomenuto ostvarenje Mile Turajlić, autorke filma “Cinema Komunisto", premijerno je prikazano 2017. u Torontu, a potom na oko šezdeset festivala širom sveta i do sada je osvojio preko dvadeset nagrada.

Rediteljka u svom filmu trasira priča o podeljenom stanu i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Domaća premijera filma bila je u okviru Festivala autorskog filma u Sava centru pred 3.500 gledalaca, a za nešto više od mesec dana oko 12.000 gledalaca imalo je priliku da ga pogleda u okviru bioskopskog repertoara Kulturnog centra Beograda. Ove jeseni počinje bioskopska distribucija filma u Francuskoj i Nemačkoj, nakon čega će biti emitovan na kanalu Arte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading