PRE ČETIRI DECENIJE ROĐEN JE TERMINATOR! Malo je poznato da je prava na ovaj film Džejms Kameron prodao za dolar!

Autor:

Zabava

27.10.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika imena koja danas uzimamo zdravo za gotovo su započinjala svoje karijere u filmskoj industriji, a ovaj uspeh (koji je zaradio gotovo 80 miliona dolara na blagajnama) bio je odgovoran za to da ih stavi na mapu.

PRE ČETIRI DECENIJE ROĐEN JE TERMINATOR! Malo je poznato da je prava na ovaj film Džejms Kameron prodao za dolar!

Foto: shutterstock

Pre 40 godina je rođen Terminator: Džejms Kameron, režiser kultnog lika, osmislio ga je u snu, prava je prodao za dolar i proslavio Arnolda Švarcenegera.
OK, idemo redom.


Teško je poverovati da je prošlo 40 godina otkako je film "Terminator" stigao u bioskope krajem oktobra 1984, šokirajući publiku baš na vreme za Noć veštica. Velika imena koja danas uzimamo zdravo za gotovo Džejms Kameron i Arnold Švarceneger, te su započinjala svoje karijere u filmskoj industriji, a ovaj uspeh (koji je zaradio gotovo 80 miliona dolara na blagajnama) bio je odgovoran za to da ih stavi na mapu. "Terminator će kasnije postati filmski serijal koji se proširio na televiziju, animaciju, video-igre, stripove i još mnogo toga. Iako je originalni film često zasenjen svojim najboljim nastavkom ("Terminator 2: Sudnji dan"), i dalje je moćno ostvarenje koje ostaje na vrhu čak i decenijama kasnije.

Foto: shutterstock

Džejms Kameron

 


Kada je Džejms Kameron prvi put smislio Terminatora, još je radio na drugom projektu. Dok je bio na putu, imao je čudan san koji će zauvek promeniti tok njegove karijere. To je bila slika skeleta, svog u čeliku, koji izlazi iz vatre, otkrio je britanskom filmskom institutu 2021, otkrivajući da je, kada se probudio, odmah počeo da crta tu figuru. Odatle je počeo da radi na scenariju, blisko sarađujući sa svojim prijateljem Vilijamom Višerom juniorom.

Foto: youtube.com/printscreen

Džejms Kameron

 

Mada su različiti studiji bili zainteresovani za Kameronovu ideju, njegovo insistiranje da sam režira film odbilo je mnoge. Na kraju je producentkinja Gejl En Hurd preuzela rizik i ponudila da kupi prava na "Terminatora" za samo dolar, uz obećanje da će Kameron moći da režira. Iako će kasnije zažaliti zbog prodaje prava, to je bio jedini način da se film snimi. Prikupljanje ostatka potrebnog finansiranja bilo je teže, sve dok se Kameron nije obratio "Hemdejl film" korporaciji. Ostalo je istorija.

Bio poznat po "Konanu"

Švarceneger je u vreme pred snimanje "Terminatora" bio u usponu nakon "Konana". Ipak, mnoge je iznenadilo što se Kameron opredelio za njega, međutim, kao što rekosmo, ostalo je istorija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Pre 40 godina je rođen Terminator: Džejms Kameron, režiser kultnog lika, osmislio ga je u snu, prava je prodao za dolar i proslavio Arnolda Švarcenegera. OK, idemo redom. Teško je poverovati da je prošlo 40 godina otkako je film "Terminator" stigao u bioskope krajem oktobra 1984, šokirajući publiku baš na vreme za Noć veštica. Velika imena koja danas uzimamo zdravo za gotovo Džejms Kameron i Arnold Švarceneger, te su započinjala svoje karijere u filmskoj industriji, a ovaj uspeh (koji je zaradio gotovo 80 miliona dolara na blagajnama) bio je odgovoran za to da ih stavi na mapu. "Terminator će kasnije postati filmski serijal koji se proširio na televiziju, animaciju, video-igre, stripove i još mnogo toga. Iako je originalni film često zasenjen svojim najboljim nastavkom ("Terminator 2: Sudnji dan"), i dalje je moćno ostvarenje koje ostaje na vrhu čak i decenijama kasnije. Kada je Džejms Kameron prvi put smislio Terminatora, još je radio na drugom projektu. Dok je bio na putu, imao je čudan san koji će zauvek promeniti tok njegove karijere. To je bila slika skeleta, svog u čeliku, koji izlazi iz vatre, otkrio je britanskom filmskom institutu 2021, otkrivajući da je, kada se probudio, odmah počeo da crta tu figuru. Odatle je počeo da radi na scenariju, blisko sarađujući sa svojim prijateljem Vilijamom Višerom juniorom. Mada su različiti studiji bili zainteresovani za Kameronovu ideju, njegovo insistiranje da sam režira film odbilo je mnoge. Na kraju je producentkinja Gejl En Hurd preuzela rizik i ponudila da kupi prava na "Terminatora" za samo dolar, uz obećanje da će Kameron moći da režira. Iako će kasnije zažaliti zbog prodaje prava, to je bio jedini način da se film snimi. Prikupljanje ostatka potrebnog finansiranja bilo je teže, sve dok se Kameron nije obratio "Hemdejl film" korporaciji. Ostalo je istorija. Bio poznat po "Konanu" Švarceneger je u vreme pred snimanje "Terminatora" bio u usponu nakon "Konana". Ipak, mnoge je iznenadilo što se Kameron opredelio za njega, međutim, kao što rekosmo, ostalo je istorija.

 

Komentari (0)

Loading