LEPINJA I PARADAJZ NIKAKO NISU DOBRA IDEJA: Vrste hrane koje ne smete da jedete na prazan stomak

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

24.04.2024

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je reč o ishrani, postoji mnogo saveta o tome šta treba jesti i piti, ali i kada je najbolje vreme za konzumiranje određenih namirnica.

LEPINJA I PARADAJZ NIKAKO NISU DOBRA IDEJA: Vrste hrane koje ne smete da jedete na prazan stomak

Foto: shutterstock

Dijetetičari upozoravaju da postoje namirnice koje bi trebalo izbegavati na prazan stomak, kako bi se sačuvalo zdravlje i izbegle potencijalne neprijatnosti.

Opasnost od banana na prazan stomak

Iako su banane poznate kao veliki izvor magnezijuma, konzumiranje ovog voća na prazan stomak može dovesti do povećanja pritiska u kardiovaskularnom sistemu.

Dijetetičari ističu da je bolje izbeći konzumaciju banana ujutru, i umesto toga sačuvati ih za užinu tokom dana.

Problematični sveže ceđeni sokovi od citrusa

Iako se često preporučuju kao osveženje ujutru, sveže ceđeni sokovi od citrusa mogu da izazovu gorušicu, alergije, gastritis pa čak i čireve ako se uzimaju na prazan stomak.

Zbog visokog sadržaja kiseline, dijetetičari savetuju da se ovi sokovi konzumiraju tek sat vremena nakon doručka.

Foto: shutterstock

Ako želite da izbegnete probleme sa varenjem vodite računa šta jedete ujutru

Nezdrava kombinacija - lepinja za doručak

Iako je miris sveže lepinje neodoljiv, česta konzumacija ovog peciva za doručak može dovesti do zdravstvenih problema kao što su bol u stomaku i gasovi. Dijetetičari savetuju da se umesto lepinje za doručak, radije odabere neka druga, hranljivija opcija.

Štetnost početka dana slatkišima

Započinjanje dana slatkišima može imati negativne posledice po zdravlje, s obzirom na to da pankreas teško može da proizvede dovoljno insulina za varenje velike količine šećera na prazan stomak. Ovo može narušiti kiselo-baznu ravnotežu tela.

Paradajz za doručak - loša ideja

Iako se paradajz često koristi u sendvičima za doručak, dijetetičari upozoravaju da ovo voće sadrži taninsku kiselinu koja u kontaktu sa želučanim sokom može izazvati iritaciju ovog organa. Preporučuje se da se paradajz sačuva za pripremu salate za ručak.

Višak probavnih kiselina iz jogurta

Iako jogurt sam po sebi nije štetan kao proizvod koji se konzumira na prazan stomak, višak probavnih kiselina može da naruši korisnu bakterijsku floru u organizmu. Dijetetičari preporučuju da se jogurt konzumira s nekim drugim namirnicama kako bi se izbegle potencijalne negativne posledice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading