Deset godina Chrome-a!

Autor: Republika

Razonoda

04.09.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Google je svoj prvi internet pretraživač svetu predstavio pre 10 godina, 1. septembra 2008. godine. Istoga dana je na svojim stranicama objavio strip kojim pojašnjava sve prednosti njegove arhitekture – poput korišćenja "sandbox“ tehnologije izolacije pojedinih procesa, i tome slično. Prva javno dostupna verzija Chrome-a, beta verzija za Windows-e, u distribuciju je puštena dan nakon toga, 2. septembra. Prva službena stabilna verzija Chrome-a stigla je u decembru iste godine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nedugo po pojavi Chrome je zadobio simpatije korisnika svojom jednostavnošću i brzinom. Već za godinu dana u tržišnom udelu je prestigao Safari i Operu, a već tada primetan je njegov uticaj na kontinuirano sve lošiji Internet Explorer.

Svog glavnog konkurenta, Mozilla-in Firefox, Chrome je po udelu prestigao 2011. godine, a ni godinu dana nakon toga postao je popularniji i od Microsoft-ovog IE-a.

Chrome je stigao na macOS 2010. godine, da bi se 2012. proširio i na Android i iOS. Od tada je, poslednjih šest godina,

Chrome neprikosnoven kao vodeći internet pretraživač na svetu, kako na desktopu tako i na mobilnim uređajima. Trenutno je aktivna stabilna verzija Chrome-a 68, a kroz nekoliko dana postaće dostupna i verzija 69, u kojoj se svim korisnicima sprema prelazak na nov dizajn, a iz Google-a nam za ovaj utorak najavljuju i neko dodatno iznenađenje.

Budućnost Chrome-a sada sve više i više izgleda kao da ide u pravcu platforme, za razliku od skromnih početka kao veb pretraživača.

Postoji zabrinutost da se Chrome pretvara u novi Internet Explorer 6 zbog svoje dominacije među veb programerima, a Google-ovom porukom "najbolje radi sa Chrome-om“. Kako Google inženjeri nastavljaju da upravljaju najnovijim veb standardima i implementiraju ih u Chrome, drugi proizvođači pretraživača će morati da uhvate korak sa njim ili ostanu iza Google-a.

Sigurno je da izgleda kao da je Chrome ovde mnogo duže od 10 godina. Ako se pretraživač pretvorili u platformu za samo deset godina, kako će se tek promeniti u narednih 10 godina?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading