Virtuelna realnost u procesu lečenja bolesti zavisnosti

Autor: pcpress.rs

Razonoda

02.08.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rehabilitacioni centri u Kini često koriste tehnologiju tokom procesa lečenja bolesti zavisnosti, a načini na koje je koriste su često neobični, te podsećaju na scenarije iz naučno-fantastičnih filmova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kinezi imaju neobičan način za lečenje zavisnika

Jedan od takvih centara, koji se nalazi u Šangaju, testira kombinaciju VR uređaja, sistema za praćenje pokreta oka, te senzora koji se postavljaju na kožu korisnika, kako bi utvrdio probleme, te poboljšao efikasnost lečenja.

Sistem funkcioniše tako što korisnik posmatra fotografije i video sadržaje koji prikazuju posledice korišćenja droga, pa sistem za praćenje pokreta oka utvrđuje na koji način korisnik reaguje, počev od toga da li uopšte obraća pažnju na sadržaj. Tako korisnici ne mogu da skrenu pogled, a da ispitivač to ne sazna, pa takav proces pomalo podseća na distopijske scene iz filmova poput Paklene pomorandže.

Senzori koji se postavljaju na kožu mere elektrodermalnu aktivnost, te brzinu pulsa kako bi pružili bolji uvid u reakcije korisnika, budući da oni koji možda i mogu da kontrolišu pokrete oka ne mogu da utiču na znojenje, te puls.

U teoriji ovo bi moglo da vodi do bržeg izlečenja, te smanjenog broja korisnika koji lekarima daju lažne informacije kako bi što pre izašli iz rehabilitacionog centra, ali još uvek nema konkretnih rezultata koji bi mogli da potvrde da ovakav sistem funkcioniše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading