APPLE SE ODRIČE APLIKACIJA koje dele podatke o lokaciji

Autor:

Razonoda

10.05.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Apple je počela da uklanja aplikacije sa svog App Store-a koje krše pravila o dieljenju podataka o lokaciji korisnika s trećim stranama bez saglasnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Radi se o kršenju članova 5.1.1 i 5.1.2 kompanijinog pravilnika App Store Guudlines u kojima se navodi da aplikacije ne smeju da šalju podatke o lokaciji trećim stranama bez saglasnosti korisnika, niti mogu da ih koriste u nedozvoljene svrhe.

Developeri koji su prekršili pravila su obaviešteni pa ih je Apple informisao da njihove aplikacije nisu u skladu s novom evaluacijom.

Među tim aplikacijama su one koje ne pružaju dovoljno jasne informacije korisnicima o onome šta se događa s njihovim podacima nakon što budu prikupljeni.


Appleovi potezi verovatno imaju veze sa zakonom o zaštiti podataka koji će u Evropi na snagu stupiti 25. maja.

Nova pravila nalažu da kompanije moraju da dobiju jasno odobrenje korisnika čije podatke prikupljaju. To znači da će kompanije morati od korisnika češće da traže saglasnost za korištenje podataka ili jasnije da naglašavaju da koriste podatke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading