REVOLUCIJA U SVETU MOBILNIH TELEFONA: Na pomolu je UNIVERZALNI PUNJAČ!

Autor: vesti-online.com

Razonoda

13.08.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU regulative uskoro bi mogle da primoraju sve proizvođače telefona da uvedu standardizovan punjač, kojim će moći da se pune svi budući mobilni telefoni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

USB standard je samo donekle standardizovao punjače za mobilne telefone, koji se i dalje razlikuju od uređaja do uređaja. Čak i neki novi USB Type-C punjači i kablovi nisu kompatibilni sa istovetnim USB Type-C ulazima drugih takvih telefona.

Recimo, Huawei USB Type-C punjači neće napuniti nove Nokia telefone ili Motorole, kao što bi trebalo da bude slučaj, iako sva tri telefona/punjača imaju isti ulaz - USB Type-C, ali hoće Samsung, i to čak i brzo.

Osim ovog, postoji i problem elektronskog otpada, jer se promenom telefona obično menja i punjač, posebno ukoliko se menja proizvođač kupljenog telefona. Evropska unija je u poslednjoj deceniji zabeležila ogroman porast elektronskog otpada, od kojeg veliki deo odlazi na punjače i pitanje uvođenja novog punjača, istog za sve mobilne uređaje, već nekoliko godina se postavlja i poteže, ali do sada nije bilo konkretnih akcija niti zakona.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovo bi svakako moglo da se promeni vrlo brzo, pošto je Evropska unija sad rešena da se ova akcija završi do kraja.

- S obzirom na nezadovoljavajući napredak nakon potpisivanja dobrovoljnog sporazuma (MoU) 2009. godine (koji su potpisali najveći proizvođači telefona, među kojima Samsung, Apple, Huawei i tadašnja Nokia), Komisija će pokrenuti studiju procene uticaja nepoštovanja tog sporazuma (koji je istekao 2011. godine), kako bi procenila troškove i koristi od drugih dostupnih opcija - rekla je komesarka za zaštitu konkurencije u EU Margaret Vestager.

Sajt Cult of Mac smatra da će ovim svakako biti obuhvaćen i Apple, odnosno iPad, iPod i iPhone, posebno, jer oni imaju poseban punjač u odnosu na sve druge proizvođače i ti punjači i njihovi kablovi se najbrže kvare ili habaju. Možda su glasine da će Apple prihvatiti USB Type-C punjač, o čemu smo već pisali, tačne? Saznaćemo uskoro, svakako.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading