Uhapšeni Čaba Der postaje svedok-saradnik: Plaćeni ubica otkriva spisak za odstrel!

Autor:

Hronika

04.03.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plaćeni ubica Čaba Der (38), koji se tereti za likvidaciju Nebojše Markovića (37) u januaru ove godine na Banovom brdu, uhapšen je u spektakularnoj akciji češke policije u Pragu. Lisice na ruke stavljene su mu posle dva meseca bekstva, a za Derom su zbog još dve brutalne likvidacije poternice raspisale i Holandija i Mađarska.

RepublikaFoto: facebook.com/Caba Der
Čaba Der

Nerasvetljeni zločini

- Prilikom pretresa prostorija u kojima je boravio Čaba zaplenjeni su falsifikovana dokumenta, dva pištolja i prigušivač, kao i perika i naočare bez dioptrije, koje je koristio da bi se maskirao. Policija je pronašla i mobilni telefon sa šifrovanim porukama koji je poslat na veštačenje. Sumnja se da se Čaba u Pragu nije samo skrivao, već da je tamo planski poslat kako bi likvidirao jednog Srbina, člana ozloglašene kriminalne grupe - priča naš sagovornik.

Prema rečima izvora Srpskog telegrafa iz istrage, Čaba nije planirao samo likvidaciju u Pragu, već je imao ceo spisak za odstrel na kojem su se nalazila imena ozloglašenih kriminalaca. Plaćeni ubica bi, međutim, mogao da bude od koristi u istragama koje se vode u slučajevima nerasvetljenih mafijaških zločina širom Srbije, među kojima je i ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, pa se ne isključuje mogućnost da progovori i postane svedok-saradnik.

Milosavljević: Hapšenje Čabe Dera otvoriće Pandorinu kutiju. On nema šta da izgubi, moguće da će progovoriti

RepublikaFoto: MUP Srbije
Hapšenje Čabe Dera

- Srbija će zatražiti izručenje Dera, ali se još ne zna u kojoj će zemlji on na kraju završiti. Srpska policija će u svakom slučaju razgovarati sa uhapšenim likvidatorom. On toliko toga zna, a ne isključuje se mogućnost da će u zamenu za povlašćeni status i blažu kaznu otkriti koga je sve trebalo da odstreli, kao i ko ga je i za koliko novca angažovao. Te informacije bi rasvetlile niz zločina, ali i otkrile ko stoji iza tih likvidacija - kaže naš izvor.

U Pragu pao i vođa "kavčana"

Prag je jedno od omiljenih odredišta srpskih i balkanskih kriminalaca, a Der nije prvi koji je dolijao upravo u češkoj prestonici. Tamo je sredinom decembra 2018. uhapšen i Slobodan Kašćelan, jedan od vođa "kavačkog klana", koji je godinama izmicao pravdi. Lisice na ruke stavljene su mu po poternici Crne Gore zbog stvaranja kriminalne organizacije čiji se članovi terete za različita krivična dela.

RepublikaFoto: Grad Subotica
Alen Cigler

Čovek-mačka iza rešetaka

Za ubistvo Nebojše Markovića osumnjičeni su Čaba Der, kojeg su prilikom likvidacije snimile sigurnosne kamere, kao i njegov saučesnik Alen Cigler, koji je ubicu dovezao do mesta zločina. Cigler, koji je ranije uhapšen, poznat je pod nadimkom Čovek-mačka, koji je dobio po spektakularnom bekstvu iz zatvora, a robijao je zbog pljački.

Blaža kazna

Da bi Čaba mogao da propeva, smatra i advokat Nebojša Milosavljević.

Foto: MUP Srbije
Prilikom hapšenja nađena perika

- Hapšenje Čabe Dera otvoriće Pandorinu kutiju, mnogi su sada u strahu. On nema šta da izgubi, za njega je život gotov i sasvim je moguće da će progovoriti jer mu preti kazna za teško ubistvo i maksimalna robija od 40 godina. Postoje pravne mogućnosti da se s njim postigne sporazum o priznanju krivice, odnosno da tužilaštvo zatraži blažu kaznu u zamenu za informacije, ali i materijalne dokaze o drugim ubistvima. Druga mogućnost je da postane svedok-okrivljeni, koji će u zamenu za blažu kaznu svedočiti protiv drugih članova organizacije - Milosavljević.

Dosije "Čaba"
- 2004. osuđen zbog likvidacije novosadskog kriminalca Branislava Jelačića, za koju mu je platio Vojislav Škrbić
- 2017. po izlasku iz zatvora uhapšen i proteran iz BiH zbog sumnje da je pripremao likvidaciju vođe "barskog klana" Alena Kožara
- 2018. Mađarska izdala poternicu za njim zbog sumnje da je na parkingu u Budimpešti ubio biznismena Lasla V.
- 2019. hicima iz pištolja u Beogradu likvidirao Nebojšu Markovića, zeta Aleksandra Šarca, pripadnika bande "Pink Panter"
- 2019. Holandija raspisala poternicu za Derom zbog ubistva Hrvata Ivana Serdarušića. Hrvat navodno ubijen zbog 100 kila kokaina

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading