Polovina poginulih u saobraćaju su pešaci! Zastrašujuća statistika o nastradalima na putevima!

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

05.08.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema najnovijim statističkim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u periodu od 2016. do 2018. godine, 27 odsto poginulih činili su stariji od 65 godina, a polovina poginulih i četvrtina povređenih starijih osoba nastradali su kao pešaci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema podacima iz izveštaja, koje je objavio list Politika, tokom prethodne tri godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je 469 i povređeno 6.600 građana starijih od 65 godina, što je godišnje u proseku oko 156 poginulih i oko 2.000 povređenih.

- Drugim rečima, svaki drugi dan jedna starija osoba pogine u udesu, a svakog dana bude povređeno oko pet ljudi. Stariji od 65 godina čine oko 20 odsto stanovništva u Srbiji, dok ih je istovremeno oko 27 odsto poginulih u saobraćajnim nesrećama, a pritom učestvuju manje u saobraćaju od prosečnog stanovnika Srbije - navodi se u izveštaju i dodaje da češće stradaju muškarci nego žene.

Kako se dodaje, najviše starih strada u nesreći sa putničkim vozilom - 70 odsto, a slede teretna vozila - 21 i autobusi - pet odsto.

V.d. direktora Agencije Jasmina Milošević apelovala je na starije da se ponašaju pažljivo i odgovorno u saobraćaju, jer se pokazalo da se stariji ljudi kao pešaci ponašaju suprotno onome što su učili svoju decu i unuke.

- Stariji moraju da budu posebno oprezni na pešačkom prelazu, jer postoje vozači koji ne prate saobraćajnu signalizaciju i ne poštuju propise", rekla je ona i dodala da je najviše stradalih u vreme sumraka i "prvog mraka - odnosno između 17 i 20 sati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading