Pozadina likvidacije vođe Alkatraza: Marković nameravao da pravi suparničku navijačku grupu?

Autor: Blic

Hronika

03.11.2019

22:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mesto na kojem je u petak uveče ubijen Ljubomir - Kića Marković (37), jedan od vođa navijača Partizana, pokriveno je sa petnaestak kamera i očekuje se da upravo ti snimci pomognu operativcima u istrazi ove likvidacije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/Facebook.com
Marković je ubijen iz vatrenog oružja

Marković je te večeri bio u balonu, gde je igrao mali fudbal. Njegov automobil bio je parkiran na trotoaru, i po izlasku iz balona krenuo je ka vozilu. U tom momentu, zasad neidentifikovani egzekutor koji je bio sakriven u mraku obližnje šume, prišao mu je i ispalio pet hitaca u njega. Iako teško ranjen, Marković je krenuo kao pumpi, prekoputa balona, verovatno da bi mu neko od radnika pružio pomoć. Međutim, pre nego što je stigao da pozove pomoć, kod samog proširenja ulice, na ulazu u pumpu, napadač ga je sustigao i ispalio mu još jedan metak u glavu - overio ga je. Nakon toga egzekutor je utrčao u crni BMW X5 šabačkih registracija, u kojem ga je po svemu sudeći čekao saučesnik, i spustio se Ulicom Grčića Milenka ka Ustaničkoj, gde mu se gubi trag.

- Marković je imao pištolj kod sebe, nelegalni “tetejac”, ali nije uspeo da ga izvadi i zapuca ka egzekutoru. Pumpa ispred koje je ubijen Marković pokrivena je sa desetak kamera, koje snimaju sve prilaze objektu. Ti snimci su uzeti i biće detaljno pregledani da bi se rekonstruisalo kretanje egzekutora. Pored toga, u ulici postoji još video-nadzora, i ti snimci bi trebalo da pokažu kuda je ubica pobegao - saznaju mediji od izvora bliskog istrazi.

Egzekutor je pobegao ka Ustaničkoj ulici, odakle ima nekoliko izlaza na autoput. Verovatno je preko obližnjeg Dušanovačkog mosta nastavio ka autoputu, verovatno u smeru iz Beograda. Zasad se ne odbacuje mogućnost da su ubica i saučesnik BMW kojim su pobegli sa mesta zločina, ostavili u nekoj šumi ili njivi.    

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ, pixabay.com

- Nesumnjivo je da je ubica imao dobru logističku podršku jer je krenuo u napad uprkos brojnim kamerama postavljenim u okolini - kaže izvor medija.

I činjenici da je ulica u kojoj je napao Markovića uska, kao i da je u to vreme, u tom delu Voždovca, veoma frekventno, na ulici ima i dosta dece iz obližnje gimnazije, prolaznika. To sve ukazuje da je dobro proučeno Markovićevo kretanje i za napad je odabrano mesto sa kojeg, upravo zbog blizine autoputa, može lakše da se pobegne nego sa nekih drugih lokacija na kojima je žrtva boravila - navodi naš sagovornik.

Istovremeno, utvrđuje se da li je vozilo kojim je egzekutor pobegao ukradeno ili su na njega stavljene tablice skinute sa nekog drugog automobila. 

- Ljubomir Marković nije dobijao direktno pretnje, ali je bez sumnje bio zabrinut za svoju bezbednost, što potvrđuje i činjenica da je bio naoružan. S koje strane mu je pretila ta opasnost i zbog čega se nije osećao sigurno, istražujemo, jer je verovatno to i motiv njegove likvidacije - napominje naš izvor.

Hteo da formira navijačku grupu

Jedan od smerova istrage usmeren je ka njegovim aktivnostima na Partizanovom navijačkom jugu.

- Marković je navodno nameravao da formira novu navijačku grupu i krenuo je u realizaciju tog plana. O tome se dogovarao sa Goran Klještanom, zvanim Boske, vođom navijačke grupe “Šedouz”. Formiranje te grupe malo je usporila smrt Gorana Klještana, koji je pre nepunih mesec dana preminuo u teretani od srčanog udara. Bosketovu ulogu trebalo je da nasledi njegov brat Darko i da sa Markovićem osnuje tu novu navijačku grupu. Navodno, prišli su im ne samo pripadnici “Šedouza”, već i nekih drugih grupa, što se momcima koji sebe smatraju vođama “grobara” nije svidelo, jer ne žele da gube “vojsku” koja će za njih odrađivati mnoge “poslove” - objašnjava naš sagovornik.

Da bi sprečili formiranje te nove grupe na jugu, priča se nezvanično, pojedine vođe navijača crno-belih čak su i napale Darka Klještana, pretukle ga.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Lubomir Marković Kića

- Napad nije prijavljen policiji, tako da samo možemo da pretpostavljamo da li je to istina ili ne. Ukoliko je to istina, moguće je da se Marković posle toga napada, osetio ugroženo te je počeo da nosi “tetejac” - konstatuje naš izvor. Osim tih odnosa na jugu stadiona u Humskoj, policija istražuje i druge sfere Markovićevog života, da li se možda nekome zamerio u kriminalnim poslovima, da li imao nekih privatnih sukoba.

Ljubomir Marković je reputaciju stekao kao jedan od vođa ozloglašene Partizanove navijačke podgrupe "Alkatraz", koju je svojevremeno vodio zajedno sa Đorđem Prelićem i Aleksandrom Vavićem. Uhapšen je zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona, 17. septembra 2009. godine, zbog kojeg su redom padale vođe “Alkatraza”, a među prvima upravo Marković. Bio je osuđen na 30 godina zatvora, a potom mu je, nakon žalbe, kazna smanjena na 13 godina, i iz zatvora je izašao 2017. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading