NESTALA SLIKA PETRA LUBARDE VREDNA MILION EVRA!

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

23.10.2017

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuvena slika Petra Lubarde "Industrijalizacija", koja je decenijama bila u Domu sindikata, nestala je, piše današnji "Blic".

RepublikaFoto: youtube.com/Filmske novosti
Petar Lubarda

Podsećajući da je dvorana Doma sindikata pre nekoliko meseci dobila novog gazdu - firmu "MCF Megakom film", list navodi da je vlasnik preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane, a da je brigu o svim umetninama trebalo da preuzme Ministarstvo kulture.

- Ljudi zaduženi za adaptaciju su pre više meseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vredne stvari i umetnine je trebalo da budu premeštene na odgovarajuća mesta - objašnjava sagovornik "Blica" za kojeg list tvrdi da je upoznat sa prilikama u toj ustanovi nakon promene vlasnika. 


Međutim, dodaje "Blic", čuvanom Lubardinom umetničkom delu, vrednom više od pola miliona evra, koje je stajalo na ulazu u najveću salu u dvorani, tu se gubi svaki trag. 

Kako je Ministarstvo kulture trebalo da preuzme sliku "Industrijalizacija", Blic ih je pitao šta se dogodilo sa platnom.

- Kako su konstatovali kustosi Muzeja savremene umetnosti koji su posetili Dom sindikata na zahtev Ministarstva kulture i informisanja, slika Petra Lubarde 'Industrijalizacija' iz 1959. godine nalazi se u prostoru scenske kule u ovoj zgradi - navodi se u pisanoj izjavi koju je listu dostavila pres služba Ministarstva na čijem je čelu Vladan Vukosavljević. 

"Blic", međutim, nezvanično saznaje da slika već mesecima nije u Domu sindikata i da ne postoje ni tehničke mogućnosti da se ona čuva tamo, jer je zbog rekonstrukcije u zgradi sve srušeno, pa i scenska kula. 

- Pre četiri meseca iz dvorane je sve što je bilo vredno izneseno. Posle toga su počeli i radovi. Ovde je trenutno sve u ruševinama, radovi su u toku i nema govora da je ta slika, kao i ostali umetnički predmeti, sada tamo - dodaje izvor lista. Ni u Legatu Petra Lubarde ne znaju gde je trenutno slika. 

- Ta slika nije kod nas i ne znamo ništa o njoj. Kod nas je samo zbirka iz 1974. godine - kazali su za "Blic" u Legatu. 

List dodaje da je i predsednica Skupštine Maja Gojković upoznata sa situacijom i da takođe pokušava da nađe odgovor na pitanje gde je vredna umetnina. 

- Jedna opcija, u koju niko ne želi da poveruje i koja je najmanje verovatna, jeste da ju je neko ko je imao pristup ukrao. Druga, verovatnija, jeste da je u pitanju nemar i da je zagubljena, ali se onda postavlja pitanje kako je to moguće s obzirom na to da je ovo delo ogromnih dimenzija - navodi sagovornik "Blica". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading