Podneta krivična prijava zbog pogibije devojčice iz Avganistana

Autor: Tanjug

Hronika

19.12.2017

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avganistanska porodica devojčice Madine, koja je poginula na pruzi između Hrvatske i Srbije, podnela je krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika MUP-a Hrvatske.

RepublikaFoto: Tanjug
Devojčica iz Avganistana poginula na pruzi/Foto: Ilustracija

O podnošenju krivične prijave javnost u Hrvatskoj je obaveštena na konferenciji za novinare Centra za mirovne studije i udruženja "Are You Syrious".

Krivična prijava je, kako su naveli, podneta na osnovu četiri krivična dela: krivično delo zloupotrebe položaja i ovlašćenja, povrede prava deteta, zatim krivično delo izazivanja smrti iz nehata, kao i krivično delo nanošenja teške duševni boli i petnje.

Hrvati ih poslali u Srbiju

Advokat Sanja Bezbradica je rekla da je majku sa šestoro dece zatekla policija na hrvatskoj teritoriji i da je tada zatražila azil, ali su policajci odbili da postupe po pozitivnim propisima nacionalnih zakona i direktivama EU-a, pa su ih po noći uputili da se pravcem pruge vrate na teritoriju Srbije.

Ova nesreća se dogodila pre mesec dana, a hrvatski MUP je saopštio da je devojčica stradala nekoliko stotina metara od hrvatske granice u naletu voza u Srbiji. Zajedno s roditeljima pokušala je ući u Hrvatsku. Dok se grupa migranata kretala uz samu prugu, naletio je teretni voz i 300 metara od granice usmrtio 8-godišnju devojčicu.

Čekaju se dokazi

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije rekao je da već 30 dana čekaju da MUP pruži jače dokaze o svom viđenju ovog tragičnog događaja.

Tajana Tadić iz udruženja "Are You Syrious" iznela je podatak po kojem je UNHCR Srbije ove godine zabieležio 3.000 slučajeva nezakonitih proterivanja iz Hrvatske.

- Često se tu radi o nasilju i može se pronaći podatak da policija izbeglicama govori da prate rugu do Šida, kad ih vraćaju u Srbiju - rekla je Tadić.

Kaže da do pomenutog udruženja i dalje stižu svedočanstva o nastavku proterivanja i nakon Madinine smrti.

Inače, malu Avganistanku je pregazio voz 21. novembra na teritoriji između Srbije i Hrvatske, dospeo je u žizu javnosti nakon pisanja Gardijana o tom događaju.

Britanski list je, naime, pisao o tragičnoj sudbini male Madine i naveo da je njena očajna porodica došla do hrvatske granične policijei preklinjala za pomoć, noseći u rukama deo njenog tela.

Tretirali ih kao pse

Naveli su i da je hrvatska granična policija porodicu devojčice tretirala kao pse.

Oni su porodici naredili da se mračnom prugom vrati nazad na teritoriju Srbije.

- Nisu nas upozorili da bi još uvek moglo biti aktivnih vozova - izjavila je Madinina majka Muslima Husini, ali onako očajni i prestravljeni, oni nisu imali drugog izbora.

Dan koji se završio tragedijom za porodicu Husini počeo je u nadi.

Majka Muslima odlučila je 21. novembra da sa šestoro dece krene prema Hrvatskoj jer je čula da je granica otvorenija nego u prethodnim mesecima, piše "Gardijan" u opširnom članku.

Ušli su u Hrvatsku, a policija ih je uhapsila dok su se odmarali pod ćebadima u parku. Muslima je bila srećna što vidi policajce jer je smatrala da će ih odvesti u stanicu gde bi službeno zatražili azil, na šta imaju pravo prema evropskom zakonu, ali odveli su ih do šina i naredili da hodaju natrag do Srbije.

- Preklinjala sam: Ako nećete da nas prihvatite, molim vas da nam dopustite da ostanemo ovde preko noći. Od ovog vremena smo već umorni i hladno nam je, a deca su mala. Ali, poneli su se neljudski - priča Muslima.

Hrvatske vlasti su porekle da je ova avganistanska porodica ušla u tu državu, tvrdeći da je prelazila granicu iz Srbije i bila daleko od nje kada je devojčicu udario voz, ali brojne organizacije koje se zalažu za ljudska prava zabeležile su stotine slučajeva prisiljavanja ljudi s pravom na azil na povratak s hrvatske, mađarske i bugarske granice, navodi "Gardijan".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading