OTKRIVAMO SIMBOLIKU NADSTREŠNICE "RIBNIKARA": Anđeli idu u raj, a Dragan je njihov zaštitnik i na onom svetu!

Autor:

Hronika

03.05.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na deset svodova su uklesana imena nastradalih u masakru u "Ribnikaru".

OTKRIVAMO SIMBOLIKU NADSTREŠNICE "RIBNIKARA": Anđeli idu u raj, a Dragan je njihov zaštitnik i na onom svetu!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Prvi deo Memorijalnog centra koji je postavljen u vidu metalne konstrukcije ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" urađen je u plavoj boji. Ona simbolizuje odlazak stradalih dusa u raj, njihov odlazak na nebo među anđele.

Na deset svodova su uklesana njihova imena, a redosled ovih imena nije slučajan.

- S desna na levo prvo je upisano ime Bojane Asović koja je najmlađa žrtva masakra. Na kraju je ime Dragana Vlahovića školskog čuvara. S druge strane gledano on je prvi ispred osam devojčica i jednog dečaka kao njihov zaštitnik i na onom svetu - objasnila je za Republiku rođaka jedne od ubijenih devojčica. 

U 8.40 jutros je ispred OŠ " Vladislav Ribnikar" na Vračaru, uz zvuk sirena počeo program "Buđenje" u znak sećanja na devetoro učenika i čuvara te škole koje je prošle godine 3. maja 13-godišnji Kosta Kecmanović ubio hicima iz pištolja svog oca.

Građani imaju mogućnost da tokom celog dana do 19.30 sati zapale sveće, polože cveće i upišu se u knjigu žalosti.

Sa tog mesta prateći ptice sa krilima anđela istaknute na stablima drveća pored ulice stiže se do parka Tašmajdan gde se na video bimu emituju kratki videi o svakoj od žrtava. 

U Tašmajdanu je dostupna kutija za poruke u cilju prikupljanja ideja za Memorijalni centar.

Završni muzičko-scenski program će biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20 časova, a zbog ograničenog prostora, građani će događaj moći da prate na postavljenom ekranu na Tašmajdanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

03.05.2024 16:15

Potpuno promašena estetika. Pa nije to memorijal 7 sekretara SKOJ-a. Nadam se da unutra neće ličiti na spomen sobu specijalne jedinice.