Prius gubi trku, ali Tojota ima ozbiljne planove s njim

Autor: b92.net

Razonoda

13.12.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tojota Prius je godinama dominirao tržištem automobila sa alternativnim pogonom, ali rastom popularnosti električnih vozila i krosovera polako gubi trku.

RepublikaFoto: youtube.com/The Fast Lane Car
Tojota Prius

Prius je do 2014. imao godišnju prodaju od više od 200.000 jedinica u SAD, nakon čega je krenuo strmoglav pad, pa je prošle godine Tojota isporučila samo 108.000 Priusa. 

U Tojoti su svesni problema, pa razmatraju brojne promene za novu generaciju modela, ali su uvereni da Prius ne treba da postane potpuno električni automobil jer u tom slučaju više neće biti pristupačan, što je bitan adut Tojote u prodaji ovog vozila. 


Japanski gigant ima iskustva s ovim jer je pre nekoliko godina Tojota bila među prvim proizvođačima koji je nudio električni automobil i to u obliku RAV4 SUV-a, ali nije bilo potražnje za njim. 

Stoga Tojota traži novi pravac kojim će se kretati njen popularni hibrid, a odgovor leži u pogonu na sva četiri točka. 
Foto: Toyota media

S obzirom da je od EV trenutno na tržištu automobila popularniji samo trend SUV i krosovera, možda Tojota planira da malo "podigne" Prius i ugura ga u ovaj segment. 


Toyota planira da u Prius za sledeću godinu ubaci dodatni elektromotor za zadnju osovinu koji će omogućiti maksimalnu brzinu od 69 km/h. 

U Tojoti imaju velika očekivanja od ove verzije Priusa jer veruju da 4x4 pogon lako može da poveća prodaju ovog modela u SAD za 25%

Pogon na sva četiri točka će učiniti Prius i poželjnijim automobilom kupcima u delovima sveta sa hladnijom klimom gde su sneg i led svakodnevni deo života. 

S obzirom na popularnost RAV4 Hybrida, nema sumnje da bi i neki manji Tojotin krosover bio tražen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading