ŽELE ČIST VAZDUH: Od 2030. godine i Amsterdam bez vozila sa SUS agregatima

Autor: vrelegume.rs

Razonoda

06.05.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradsko veće Amsterdama je odlučilo da od 2030. godine zabrani vožnju automobila i motocikala sa SUS pogonom po ulicama njihovog grada, prenosi Gardijan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Amsterdamci smatraju da im zagađen vazduh narušava zdravlje

Glavni grad Holandije teži tome da smanji zagađenost vazduha. Naime, lokalne vlasti procenjuju da zagađen vazduh skraćuje životni vek stanovnicima tog grada bar za jednu godinu. Od 2020. godine, dizel automobili stariji od 15 godina neće moći da se voze na putu A10 oko Amsterdama. Od 2022. godine neće biti dozvoljeni javni gradski prevoz sa SUS agregatima. Od 2025. godine biće zabranjeni i čamci i barke koji prolaze kanalima, kao i skuteri. Plan nazvan “Clean Air” podrazumeva da od 2030. godine čitav grad bude oslobođen saobraćaja koji emituje štetne materije.  

Naravno, kako bi podstakli stanovnike da se prebace na električna vozila i vozila sa gorivnim ćelijama, gradske vlasti nude stanicu za punjenje svakom kupcu vozila koji ne emituje štetne gasove. Procenjuje se da će gradu biti potrebno između 16.000 i 23.000 stanica za punjenje do 2025. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bicikl je oduvek bio popularno prevozno sredstvo u ovom gradu

Naravno, ovaj plan nije naišao na svačije odobrenje. Predstavnik udruženja Rai, lobi grupe autoindustrije, rekao je da mnogi neće moći da priušte električno vozilo.

- Veliki broj porodica neće imati para za električno vozilo. To znači da siromašni neće moći da imaju svoje prevozno sredstvo. Time će Amsterdam postati grad bogatih. Do 2030. godine se očekuje da jedna trećina vozila bude električno. Međutim, i dalje će biti dosta ljudi koji neće moći sebi da priušte tako nešto do tada - naveo je taj predstavnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading