3.500 LJUDI OSTAJE BEZ POSLA: Honda potvrdila da zatvara fabriku u Velikoj Britaniji

Autor: novosti.rs

Razonoda

18.05.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanska kompanija Honda je potvrdila da će zatvoriti fabriku u britanskom gradu Svindon do 2021. godine, što će 3.500 radnika ostaviti bez posla, prenose britanski mediji.

RepublikaFoto: Hondanews
Fabrika proizvodi 150.000 automobila godišnje

Japanski proizvodač automobila je saopštio da je ovu odluku doneo nakon što su "znatne i obimne" konsultacije pokazale da ne postoji "alternativa koja je izvodljiva i održiva", piše Dejli star.

U saopštenju se navodi da je u konsultacijama učestvovalo više organizacija i grupa, između ostalih i predstavnici britanske vlade i spoljni konsultanti koje je angažovao sindikat Junajt. Iz Honde su dodali da će sada početi razgovore sa zaposlenima o socijalnom programu.

Fabrika trenutno proizvodi 150.000 automobila godišnje, i ovo je prvo zatvaranje jednog njenog pogona u 71-godišnjoj istoriji kompanije.

RepublikaFoto: Hondanews

- Odluka o zatvaranju postrojenja je deo Hondine šire globalne strategije kao odgovor na promene u automobilskoj industriji. Kao što je već objavljeno u februaru, Honda ubrzava realizaciju planova vezanih za električne automobile, i kao rezultat toga, resursi, kapaciteti i proizvodni sistemi za elektrificirana vozila biće koncentrisani u regionima sa velikom tražnjom kupaca - navodi se u saopštenju.

Hondino evropsko sedište će ostati u Velikoj Britaniji, ali će odluka o gašenju fabrike, pored 3.500 zaposlenih, ugroziti još na desetine hiljada novih radnih mesta, kako u lancu dobavljača, tako i u drugim preduzećima koja opslužuju fabriku, piše Dejli star.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading