BREGZIT IH KOŠTA PREVIŠE: Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji prepolovljena

Autor: automagazin.rs

Razonoda

02.06.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije ima snažan uticaj na tamošnju automobilsku industriju. Posle zatvaravnja nekoliko fabrika, ograničenja u proizvodnji i izmeštanje proizvodnje u druge zemlje, sada imamo i konkretne informacije o posledicama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U aprilu 2019. godine, proizvodnja automobila je pala za 56.999 jedinica

Odlazak Velike Britanije iz EU bio je zakazan za 29. mart tekuće godine, zbog čega su mnoge automobilske kompanije promenile svoje proizvodne planove. Kao rezultat toga, broj proizvedenih automobila je praktično prepolovljen. U aprilu 2019. godine, proizvodnja automobila je pala za 56.999 jedinica u odnosu na april 2018. godine. U aprilu 2018. godine, broj automobila proizvedenih u Velikoj Britaniji iznosio je 127.970, krajem aprila tekuće godine prijavljeno je 70.970 proizvedenih jedinica.

Od toga, broj vozila namenjenih za domaće tržište smanjen je za 43,7 procenata (pad sa 24.294 na 13.669 primeraka), dok je broj proizvedenih vozila namenjen za izvoz smanjen za 44,7 odsto (sa 103.676 na 57.302).

RepublikaFoto: Rolls Royce Media
U Rols-Rojsu su zabrinuti

Raniji izveštaju su govorili o zabrinutom vođstvu u kompaniji Rols-Rojs, kojoj je pretio prekid proizvodnje, a Jaguar Land Rover otpušta radnike jer značajan deo proizvodnje premešta u Slovačku, gde je otvorena prva fabrika tog proizvođača luksuznih automobila u kontinentalnoj Evropi. I Nisan je u Velikoj Britaniji objavio prestanak proizvodnje modela X-Treil, a veliku zabrinutost imaju i u kompaniji Ford.

Prethodno navedeni datumi Bregzita nisu uspeli, jer nisu ispunjeni uslovi EU. Novi datum je 31. oktobar 2019. godine, što znači da se neizvesnost u automobilskoj industriji nastavlja. Očekuje se da to poveća već veliku štetu u automobilskoj industriji, sa novim otpuštanjima radnika, smanjivanjem investicija i dodatno usporavanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading