NAPAD NA AUDI Q2: BMW sprema najmanji SUV

Autor: b92.net

Razonoda

02.08.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački premijum gigant planira da proširi svoju X porodicu još jednim malim SUV modelom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Biće to prvi BMW krosover koji će izbeći standardnu nomenklaturu

Kako prenose evropski mediji, novi bavarski krosover će se zvati BMW Urban X i biće najmanji SUV u ponudi smešten ispod X2 (X2 je kraći od X1, prim. aut). BMW sa Urbanom X planira da "napadne" segment u kojem su među premijum modelima najpopularniji Audi Q2 i DS 3 Krosbek.

Pošto je X2 dugačak 4,36 metara, što je 160 mm duže od Q2, Urban X će biti dugačak 4,2 metra, a kao i ostatak X porodice krasiće ga masivna prednja maska u obliku "bubrega" i tanki LED farovi. Biće to prvi BMW krosover koji će izbeći standardnu nomenklaturu, a navodno bi mogao da se zove i Urban kros.

Automobil će koristiti UKL2 platformu na kojoj je bazirana nova Serija 1, a koja podržava blagi hibridni sistem i elekstrifikaciju. EV verzija bi mogla da ima autonomiju od skoro 400 km.

Premijum proizvođači ne mogu da ignorišu veliku popularnost malih krosovera. Primera radi, u periodu od 2011. do 2016, prodaja krosovera je porasla sa 950.000 na 4,45 miliona jedinica godišnje.

Analitičari prognoziraju da će sledeće godine taj trend rasta da dostigne čak 7,5 miliona.

SUV segment je vrlo bitan BMW-u, čak 45 odsto prodaje vozila bavarskog brenda u prvoj polovini 2019. čine krosoveri, a to je porast od 10 procenata u odnosu na isti period 2018.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading