Lekari upozoravaju: Profesija vozača je vrlo opasna po zdravlje i život!

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

19.12.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na osnovu 13-godišnjeg istraživanja, specijalisti sa univerziteta Harvard su utvrdili da je profesija vozača vrlo opasna po zdravlje i život.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najučestaliji problem s kojim se sreću profesionalni vozači je bol u vratu i donjem delu leđa.

Glavni razlog za to nije često okretanje glave, već vibracije samog vozila. Doktori veruju da je to jedan od najvećih neprijatelja sleketnog sistema.

Prema istraživanjima, promene u koštanoj srži i zglobnim površinama nastaju usled vibracija, što dovodi do njihove abrazije i deformacije.

Takođe, zbog učestalog sedenja slabi cirkulacija krvi što dovodi do bolova u nogama, proširenih vena, a poremećena cirkulacija krvi u karlici dovodi do poremećaja poput prostatitisa, orolitijaze, erektilne disfunkcije.

Tu su i nuspojave boravka u zatvorenom prostoru u kojem se javljaju isparenja benzina i goriva, koji kada sagorevaju emituju smrtonosne materije poput ugljen-oksida, azota, benzapirena, fenola i teških metala.

Upotreba opasnih materijala poput abesta u proizvodnji kočionih pedala može da vremenom prouzrokuje rak.

Stoga lekari savetuju profesionalnim vozačima da se redovno i preventivno testiraju, što može da pomogne izbegavanju opasnih ishoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading