Ne dozvolite da vas ledeni talas iznenadi: Sledite ove korake i pripremite svoj auto za hladne dane

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

10.01.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada dođe zima potrebno je pripremiti određenu opremu i preparate kako bi vaš automobil bezbedno prezimio. Ako ga ne sredite za hladan period pre nego što on nastupi, to može imati određene posledice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dobra stvar je što većinu priprema možete obaviti sami i što vas to neće koštati čitavo bogatstvo. Drivemag je sastavio listu od 10 najbitnijih stvari koje treba da uradite kako bi vaš auto bio spreman za zimu, ali to naravno ne znači da su pokrili svaki segment pripreme.

U zavisnosti od toga koliko novca ste spremni da potrošite na "zdravlje" vašeg automobila, ova lista može biti i duža. Ona se sastoji iz osnovnih koraka koje morate preduzeti kako vas zima ne bi iznenadila.

1. Vreme je za zimske gume

Nemojte da potcenite značaj zimskih guma u toku hladne sezone. Kada temperature padnu ispod 7 stepeni Celzijusa, preporučljivo je da koristite zimske gume. One bolje prijanjaju, kako na klizave površine tako i na zaleđen asfalt što smanjuje dužinu kočenja.

Nemojte kupovati najjeftinije gume koje možete da nađete. Umesto toga, izaberite one gume koje imaju najbolje ocene korisnika. Zapamtite, gume su jedini kontakt između vašeg auta i puta, i nemojte se igrati sa tim.

2. Proverite akumulator i tečnosti

Poslednja stvar koju želite da vam se desi u toku zime, jeste da vam auto stane na sred puta usred nedođije. Hladno vreme može imati negativan efekat na snagu koju akumulator može da proizvede. Pre nego što nastupi najhladniji period odvezite svoj auto kod mehaničara, kako bi testirao vaš akumulator i zamenio ga, ukoliko je to potrebno.

Druga bitna stvar koju treba da proverite jeste nivo tečnosti za hlađenje, uverite se da vaš auto ima 50/50 mešavine antifriza i vode. Bez dovoljne količine antifriza, vaš motor može da se smrzne što dovodi do katastrofalnog oštećenja.

Odmah proverite i nivo tečnosti za kočenje, kao i tečnost za brisanje. Poslednja, ali ne najmanje bitna stavka - koristite sredstvo protiv smrzavanja kako biste i dalje bili u mogućnosti da brišete vetrobransko staklo na niskim temperaturama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Proverite svoje brisače i po potrebi ih zamenite

Ako vaši brisači škripe ili ne čiste vetrobransko staklo pravilno, vreme je da ih promenite. Zahvalićete sebi kasnije kada kiša, susnežica ili sneg budu padali na vaše staklo. Kada nastupe ledeni dani redovno proveravajte da li su se brisači zalepili za staklo. Ako jesu nemojte ih uključivati, jer možete oštetiti motore ili može doći do iskakanja osigurača.

4. Proverite svetla

Zimi su dani kraći i vidljivost na putu je drastično manja u toku dana, pogotovo kada se spusti magla ili počne snežna oluja. Upravo iz tih razloga veoma je bitno da sva svetla na automobilu pravilno rade. Ovo je važno,  ne samo da biste vi videli put, već i da bi drugi vozači dobro videli vas. Proverite ih i očistite, zamenite sijalice koje ne rade kako treba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

5. Poprskajte silikonom sve zaptivke između vrata i karoserije

Kada su temperature ispod nule, gumeni zaptivci (kederi) koji odvajaju ivice vrata od karoserija automobila mogu da se zalepe i spreče vas da otvorite vrata. Ovu pojavu možete izbeći tako što ćete poprskati silikonom sve kedere između vrata i karoserije, kako biste sprečili da se zalepe.

6. Poprskajte bravu grafitom kako biste sprečili smrzavanje

Kao i kod prethodne tačke, smrzavanje je prirodan neprijatelj ulaza za vaš ključ. Voda pronađe svoj put do brave i zamrzne se, samim tim vam stvara veliki problem u toku zime.
Jednostavan način da izbegnete ovaj problem je da poprskate grafitni sprej unutar brave i onda nekoliko puta ubacite ključ kako bi tečnost ispunila celu rupu.

Ovo, doduše, važi samo za automobile koji koriste ključ. Većina modernih automobila poseduje bravu na vozačevoj strani, pa bi se trebalo pobrinuti da se ona ne zamrzne, jer nikada ne znate kada beskontaktni sistem može da vas izneveri.

7. Parkirajte auto u garažu ili koristite ledeno ćebe da biste izbegli zamrznute prozore

Idealan scenario je kada auto parkirate u garažu u toku zimskih meseci. To će vas spasiti pojave zaleđenih brisača, prozora, "mrtvog" akumulatora i tako dalje. Ako ne možete da priuštite garažu, postoje mali trikovi koje možete probati umesto toga.

Na primer, možete kupiti prekrivač ili ćebe koji je napravljeno isključivo da zaštiti vaše prozore od zamrzuća u toku noći. Ujutru treba samo da skinete prekrivač i možete da vozite svoj auto, ali svakako proverite da li imate punu vidljivost pre nego što krenete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

8.Očistite unutrašnjost vetrobanskog i zadnjeg stakla

Ovo deluje kao logična stvar, ali više od pola vozača previdi ovu stavku i retko briše ova dva stakla iznutra. Obrišite obe površine, jer se na njima posle nekog vremena mogu nakupiti naslage.

Čisto zadnje staklo znači da nećete često morati da uključujete grejanje jer će se manje magliti, što vam štedi gorivo. Budite obazrivi prilikom čišćenja, da ne oštetite delove za grejanje.

9. Ne ostavljajte mokru odeću, obuću ili natopljene patosnice u automobilu

Ako preko noći ostavite mokre čizme ili odeću unutar automobila, voda će isparavati iz njih i kondenzovaće se unutar svih prozora. Ista stvar će se dogoditi ako ostavite mokre stvari u prtljažniku, zato ih izvadite iz auta i ostavite da se pravilno osuše.

10. Obezbedite set za prvu pomoć  na putu

Potrebno je da nosite nekoliko stvari u svom autu kako biste obezbedili sebe u slučaju nepredviđenih okolnosti. Ova lista može biti prilično duga, ali bitne stvari bi trebale da uključju vodu, set za prvu pomoć, kampersku lopatu, set osnovnog alata, lampu sa rezervnim baterijama, starter akumulatora i punu bateriju mobilnog telefona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading