Znate li kako pravilno da menjate ulje i zbog čega je neophodno da to radite na vreme?

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

03.03.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promena motornog ulja je potrebna svakom automobilu, pa ako ste vozač i vlasnik vozila, trebalo bi da znate kada bi bilo poželjno da se to obavi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako se budete pridržavali stručnih saveta koje je sastavio sajt Did You Know Cars, naučićete da slušate srce svog automobila.

Kada je potrebno menjati ulje?

Motorno ulje se istroši kada se svi aditivi u njemu potroše i nestanu. Ovi aditivi čuvaju metalne delove u automobilu od habanja i rđanja, pa su neophodni da bi vozilo radilo punim kapacitetom i da bi se očuvali njegovi delovi. Zbog toga je veoma važno da znate koliko često treba da menjate ulje u određenom automobilu. Neki vlasnici automobila menjaju ga na svakih 5.000 pređenih kilometara, ali to ne rade svi.

Najbolji način da ustanovite kada je vašem vozilu potrebna promena ulja jeste da to vidite u priručniku koji ste dobili uz automobil i da poslušate savet proizvođača. Većina proizvođača savetuje da se ulje menja između 8.000 i 16.000 pređenih kilometara, a sve to zavisi od modela. Takođe može da se desi da postoje dva uputstva za menjanje, jedno za normalnu upotrebu vozila, a drugo za pojačanu.

Razlozi zbog kojih je ulje važno

1. Ono hladi komponente motora

Kvalitetno ulje u dovoljnim količinama sprečiće preterano trenje, a delovi motora koji se kreću pregrevaće se ako redovno ne menjate ulje.

2. Uklanja mulj i nepotrebne čestice

Prljavština i zagađivači mogu biti smrtonosni za motore. Oni mogu da dovedu do korozije i tako skrate njegov životni vek. Ulje može da se pretvori u mulj kada je staro, pa će vam motor biti prljav. Promenom ulja i fltera uklonićete prvljavštinu i nepotrebne čestice u motoru.

3. Održava motor podmazanim

Vaš motor mora da bude podmazan i čist kako bi dobro funkcionisao. Ako nije podmazan, toplota i trenje ga brzo oštećuju.

4. Produžava život vozila

Životni vek vašeg automobila će biti mnogo duži ako se on redovno održava, u šta spada i redovno menjanje ulja. U suprotnom, motor će se "mučiti" tokom vožnje. Imajte na umu da što se auto više i duže "muči", to brže propada.

Šta se dešava ako ne promenite ulje?

Ako ne promenite ulje na vreme, vaše vozilo će imati ozbiljne probleme, to jest, motor neće raditi kako treba. Brzo će se pregrevati zbog trenja i može se trajno oštetiti. U svakom slučaju, mnogo je lakše i jeftinije da pazite na to kada treba da promenite ulje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading