Ceo svet vozi desnom stranom, samo Britanci levom: Zašto je to tako?

Autor: opusteno.rs, republika.rs

Razonoda

05.03.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da se u Velikoj Britaniji vozi levom stranom, ali malo ko zna da je razlog za to star nekoliko stotina godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo pravilo je nastalo i pre nego što su automobili uopšte izumljeni. Kad god bi vitezovi u oklopu jahali drumovima, stanovništvo bi se sklanjalo na levu stranu, jer se puna oprema ovih ratnika nalazila na njihovoj levoj strani.

Vitezovima je takođe bilo lakše da izvuku mač sa desne strane ukoliko bi neko od prolaznika imao lošu nameru. Prvi vozači konjskih zaprega u Americi i Francuskoj počeli su da voze sa desne strane, jer su sedeli na zadnjem levom konju, što znači da sa leve strane nisu mogli dobro da vide vozače koji im idu u susret.

Kada su SAD stekle nezavisnost od Velike Britanije, ovaj običaj postao je regulisan zakonom. S obzirom na to da je u SAD počeo da se proizvodi sve veći broj automobila, bilo je logično da se u ostalim zemljama vozi na desnoj strani puta, jer su se volan i instrument-tabla nalazili na levoj strani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading