Pad prodaje i do 60%: Najveće evropsko tržište automobila u krizi

Autor: b92.rs, republika.rs

Razonoda

10.05.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Nemačkoj je u aprilu prodato 120.840 novih automobila.

Foto: Ilustracija

Nemačke vlasti su dozvolile da prodajni auto-saloni u toj zemlji ponovo počnu sa radom 20. aprila, pa je pad novoregistrovanih vozila donekle amortizovan i iznosi 61 procenat, piše Autonews Europe.

To je ipak znato bolji rezultat od onog koji je, recimo, zabeležen u Velikoj Britaniji, gde je u aprilu isporučeno svega 4.321 novo vozilo uz pad od čak 97,3%, dok je u Italiji prodaja smanjena za 98%, a u Francuskoj za 72 odsto.

Sve auto-kompanije na nemačkom tržištu upisale su negativan skor kada je reč o broju prodatih automobila - osim Tesle. Ovaj američki proizvođač električnih vozila sa 635 isporučenih automobila zabeležio je rast od 10% u aprilu u odnosu na isti mesec 2019. godine.

S obzirom da Tesla svoja vozila uglavnom prodaje online, tu kompaniju je najmanje pogodilo zatvaranje prodajnih salona u Nemačkoj.

Kada je reč o ostalim brendovima, Opel je upisao pad od 73%, Mercedes je imao manju prodaju za 71%, a Volkswagen za 64%. BMW je u Nemačkoj u aprilu zabeležio pad od 50%, Hyundai 69%, a Honda 73 odsto.

Ford je prodao za 62% manje vozila nego u istom mesecu 2019, Mazda je upisala pad od 75 odsto, a Smart "minus" od čak 94,1%.

Kako navode stručnjaci, ponovno otvaranje salona u poslednjoj dekadi aprila nije značajno popravilo prodajne rezultate jer je u Nemačkoj tražnja za novim automobilima generalno u padu tokom epidemije koronavirusa, s obzirom na ekonomsku neizvesnost koja tu zemlju, kao i čitav svet, očekuje nakon okončanja vanrednih mera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading