(FOTO) KOMŠIJE ISPRED SVOG VREMENA: Bugari razvili "elektromobil" još pre 50 godina!

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

18.05.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre 50 godina bugarski inženjeri su pokušali da konstruišu električni automobil na bazi automobila Moskvič 426. Tako je 1970. godine u fabrici "Balkankar Rekord" napravljen jedini, a samim tim i potpuno jedinstveni prototip El-Mo-70.

Specifičnost konstrukcije čini originalna zadnja osovina na kojoj su točkovi i kočnice u potpunosti preuzeti sa klasičnog Moskviča 426 sa motorom na unutrašnje sagorevanje. Pritom je umesto diferencijala postavljen kompaktni elektromotor sa 12 konjskih snaga težak 65 kilograma, povezan sa poluosovinama pomoću reduktora, piše RG-Auto.

Kao izvor električne energije korišćena je najsavremenija cink-vazduh baterija od 20 kW, teška 420 kilograma, napravljena 1969. godine u bazi bugarske Akademije nauka. Na zadnjem desnom krilu El-Mo-70 montiran je poklopac ventilatora za hlađenje elemenata električnog pogona.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading