UDARENI PO DŽEPU: FIAT-u preti kazna od milijardu dolara!

Autor: b92.net

Razonoda

04.02.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Dizelgejt" bi mogao da košta italijanskog giganta milijardu dolara

RepublikaFoto: Tanjug
Američki mediji spekulišu da bi ova kazna mogla da iznosi 460 miliona do celu milijardu dolara

Kompanija FIAT Chrysler Automobiles (FCA) dobila je ponudu američkog ministarstva pravde da isplati nedefinisan iznos na ime civilne kazne zbog varanja na testovima gasova dizel motora u SAD.

Bez detalja o konkretnom iznosu ističe se samo da bi FCA morao da plati "značajnu" kaznu koja bi bila dovoljno velika kako bi sprečila slične poteze kompanije u budućnosti, a uz to FCA bi morao da opozove 104.000 vozila u kojima se nalazi sporni softver za prevaru i dovede ih u stanje koje ispunjava zakone u SAD.

Foto: Fiat Media
FCA bi morao da opozove 104.000 vozila u kojima se nalazi sporni softver za prevaru

U pitanju su modeli SUV Jeep Grand Cherokee i kamionet Dodge Ram 1500 modeli 2014-2016. godine sa dizel motorima. Američki mediji spekulišu da bi ova kazna mogla da iznosi 460 miliona do celu milijardu dolara.

U decembru je direktor FCA Serđo Markione izjavio da očekje "operativne troškove" u vezi sa ovim problemom. Dan nakon što se pojavila ova vest o ponudi ministarstva SAD, cena akcija FCA na njujorškoj berzi je doživela pad od 14 odsto. 

Skandal u vezi sa FCA je samo nastavak "dizelgejt" afere koja je uzdrmala automobilsku industriju, pre svega dizel sektor, kada je otkriveno da je nemački Volkswahen uz pomoć nelegalnog softvera falsifikovao testove emisije gasova na čak 11 miliona svojih vozila u celom svetu, a pola miliona u SAD. To je VW koštalo oko 30 milijardi dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading