Da li treba zabraniti mobilne u školama?

Autor:

Razonoda

03.02.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je probila led i zakonski zabranila korišćenje mobilnih telefona u osnovnim školama. Ali šta je sa drugim evropskim državama? Da li će i one krenuti francuskim stopama?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Francuska je zakonski zabranila korišćenje "pametnih telefona" u osnovnim školama. Od avgusta prošle godine, upotreba privatnih telefona tokom nastave je strogo zabranjena. Osim toga, francuski osnovci ne smeju da koriste ni privatne tablete, ni druge elektronske uređaje – čak ni u školskom dvorištu. 


No kako je to regulisano u drugim evropskim državama? 

U Nemačkoj generalna zabrana postoji samo u Bavarskoj. 

U ostatku zemlje, svaka škola može samostalno da donese takvu odluku – koja onda važi samo za nju. 

I to su neke već i uradile. Kao uostalom i nekoliko škola u Švedskoj i Velikoj Britaniji. Sličnih primera ima i u Srbiji i Hrvatskoj. No, u pitanju su samo pojedinačne inicijative, a ne generalna zakonska zabrana kao u Francuskoj. 



I dok zagovornici ističu da to pozitivno utiče na radnu atmosferu i povećava pažnju učenika, pogotovo onih slabijih, kritičari su mišljenja da se zabranama ionako ništa ne postiže. 

Oni, umesto toga, zagovaraju otvoren i odgovoran pristup novim tehnologijama, i predlažu uvođenje novih predmeta koji bi se bavili zaštitom podataka ili ličnih prava. 

Jer, hteli mi to ili ne, mlade više nije moguće zamisliti bez mobilnih telefona. U Nemačkoj 70 odsto dece između 10 i 11 godina već poseduje sopstveni pametni telefon, i čak 94 odsto mladih od 16 do 18 godina. 

Zato možda nije pravo pitanje kako proterati mobilne iz škola, već kako ih što pametnije iskoristiti u nastavi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading